nieuws

Binnenstedelijk strandje in Rotterdamse wijk Plannen voor ‘nieuw Katendrecht’ werkelijkheid

bouwbreed Premium

De Rotterdamse wijk Katendrecht krijgt een nieuw gezicht. Waar vroeger de hoeren veel schippers vermaakten en tegenwoordig de kroegen het straatbeeld sieren, moet in de nabije toekomst een waterwijk komen met ‘strandwoningen’ aan een heus binnenstedelijk strandje.

Presentatie van het woningbouwplan 2e Katendrechtse Haven vond gisteren plaats in het wijkcentrum Katendrecht. Het plan voorziet in de bouw van 250 koopwoningen en is onderdeel van een totaalplan voor een nieuw Katendrecht met in totaal 1300 woningen tot het jaar 2005. De nu te bouwen woningen varieren in de prijsklasse van f. 70.000 tot f. 450.000. Uitgangspunt van het bouwprogramma is de realisatie van een gedifferentieerd en groen woonmilieu.

Het gebied kan al profiteren van de aangelegde groenstructuur, het Buizenpark en de groene wandelkade langs de rivier, maar daarbij komt binnenkort ook een strandje dat de entree vanuit de rivier moet worden, en in de zomer een recreatieplaats voor de bewoners. In het eerste plan komen er ongeveer 70 goedkope koopwoningen in gestapelde bouw, circa 35 dure eengezinswoningen in vier bouwlagen, 100 dure koopappartementen in twee woontorens, en 35 middeldure eengezins koopwoningen in twee lagen met een kap. Een opvallend verschijnsel, voor een wijk die op dit moment voor 99% uit sociale woningbouw bestaat.

Volgens de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink is dat toch niet helemaal het geval. “De huidige bewoners vragen daar nu juist om. Zij willen een eigen huis met tuin, maar dan moeten ze weg uit de wijk. Met alleen koopwoningen voorzie je in de behoefte van de bewoners.”

Sanering

Dat nu eindelijk met de bouw van woningen kan beginnen ligt aan het feit dat Hanno, een groot overslagbedrijf aan de rand van Katendrecht, voor 1 april van het terrein af moet, waardoor de weg vrij komt voor uitvoering van het plan. “Niet dat de 2e Katendrechtse Haven op de plek van Hanno komt, want het project ligt ernaast, maar omdat er nu geen geluidsoverlast meer is van Hanno,” verklaard W. Sanders, vertegenwoordiger van de deelgemeente Feijenoord.

Bouwfonds Woningbouw te Hoevelaken neemt de bouw van de eerste 250 woningen voor zijn rekening. Gestart wordt aan het eind van dit jaar. Het is de bedoeling dat de verkoop van de woningen na de zomer van start kan gaan. Het oude Hanno-terrein wordt in die tijd dan grondig gesaneerd zodat deze dan weer bouwrijp gemaakt kan worden voor verdere nieuwbouw in Katendrecht.

Een troosteloze aanblik, de wijk Katendrecht in Rotterdam. Maar dat gaat in de toekomst veranderen als de bouw van meer dan 1300 nieuwe woningen gereed is.

Reageer op dit artikel