nieuws

Beugelfles Grolsch komt uit nieuwe fabriek; Groenlo treurt

bouwbreed

Bierbrouwerij Grolsch gaat aan de zuidkant van Enschede voor f. 300 miljoen gulden een nieuwe fabriek bouwen. Rond 2006 zijn daar de productie en kantoren geconcentreerd. Zowel de vestiging in Groenlo als de huidige fabriek in Enschede verdwijnt.

De bierbrouwer van de beroemde beugelfles heeft na ampel beraad besloten Groenlo te verlaten en te kiezen voor een nieuwe locatie. Handhaven van beide locaties is volgens de directie ondoelmatig in verband met dubbele investeringen en functie en extra transport. De huidige locatie van de brouwerij in Enschede is voor de concentratie afgevallen wegens ruimtegebrek. Vergeleken met Groenlo heeft Enschede-Zuid de gunstige ligging (vlakbij de autosnelweg A35), de arbeidsmarkt en de situering aan de rand van een stedelijke agglomeratie als voordeel, zo licht de directie haar keuze toe.

Lagere overheden – gemeenten Groenlo en Enschede – en provincies – Gelderland en Overijssel – boden fors om Grolsch te behouden. Gelderland trachtte de bierbrouwer binnen de provinciegrenzen te houden door onder meer 1 miljoen gulden steun en verbetering van de infrastructuur rond Groenlo aan te bieden. Dat was volgens verantwoordelijk gedeputeerde T. Doesburg “een mooi aanbod, maar kennelijk niet voldoende”.

Doesburg noemt het heel erg jammer dat Grolsch besloten heeft bakermat Groenlo te verlaten. Hij heeft er wel begrip voor dat de directie koos voor de plek die blijkbaar het beste is voor het bedrijf. Totale nieuwbouw, zoals Grolsch in Enschede wil realiseren, was in Groenlo op korte termijn niet mogelijk, aldus Doesburg.

Het Gelders provinciebestuur heeft vorig jaar alle kaarten gezet op verbetering van de infrastructuur in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN). Dat gaat ten koste van geplande snelwegverbindingen in de Achterhoek. Doesburg staat, ook nu Grolsch mede om die reden vertrekt, nog steeds achter de beleidskeuze. “Eenderde van de Gelderlanders woont in het KAN-gebied. We wilden ons tot het uiterste inspannen voor de Achterhoek, maar ook wij moeten prioriteiten stellen,” zei hij.

De gemeente Enschede en de provincie Overijssel bejubelen het besluit van Grolsch om het bedrijf te concentreren in Enschede-Zuid. Wethouder M. Althof noemde de beslissing goed voor de werkgelegenheid en de economische positie van Enschede als stad en Twente als regio. “Dat helpt mee om het vertrek van bedrijven te beperken.”

Verder is Althof tevreden dat Grolsch uit een Enschedese woonwijk vertrekt en nieuw gaat bouwen op een industrieterrein in het zuiden van de gemeente. Op dat nieuwe industrieterrein van 40 hectare kan Grolsch maximaal 30 hectare verwerven. De gemeente zorgt voor ontsluiting van het terrein. Althof vulde nog aan dat de nieuwe locatie ook gunstig is voor transport over water (Twentekanaal).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels