nieuws

Betonconstructie straalt warmte uit

bouwbreed

In Canada is een warmte uitstralend beton ontwikkeld. De constructie van een gebouw kan daardoor dienst doen als verwarming. Het gaat om gewoon cementbeton, waaraan electriciteitgeleidende stoffen zijn toegevoegd. Dat kunnen zowel vezels als deeltjes zijn, in verschillende verhoudingen om de weerstand van het beton aan te passen. Het elektronisch geleidende beton is ontwikkeld door dr. Ping Xie en dr. J.J. Beaudoin van het Institute for Research in Construction van de National Research Council (NRC-CNRC) te Ottawa.

Geleidend beton biedt meer mogelijkheden dan alleen ruimteverwarming. Andere opties zijn de kathodische bescherming van de wapening tegen roesten, het ijsvrij houden van bruggen en wegen, het aarden van gebouwen en het afschermen tegen elektromagnetische velden. Bovendien kan de toestand van een constructie van geleidend beton worden onderzocht zonder hakken, breken of boren, door het meten van de weerstand.

In het beton worden metaalhoudende deeltjes van kolenafval, staalvezels en koolstofvezels toegepast. De mortel wordt gespoten of op traditionele wijze gemengd. Volgens T.K. Baldwin, project manager van het NRC-CNRC, komt het geleidende beton op de Canadese markt zodra de vereiste certificaten zijn verkregen. Een drempel daarbij is de keuring als elektrische installatie.

Reageer op dit artikel