nieuws

Bedrijfsleven reageert verdeeld op plan keurmerk voor houtproducten

bouwbreed

Het wetsvoorstel tot introductie van een keurmerk voor hout is door het bedrijfsleven verdeeld ontvangen. Het voorstel van GroenLinks is door de Tweede Kamer aanvaard.

De bedoeling is dat vanaf 1 januari 2000 al het hout en alle houtproducten een keurmerk krijgen. Alle hout dat uit duurzaam geproduceerde bossen komt, moet worden voorzien van een groene sticker. Alle andere hout en houtproducten krijgen een rode.

De voorstanders zien daarin een ondersteuning voor hun activiteiten. Zij zijn over het algemeen toch al ver met hun certificering op basis van de FSC- (Forest Security Council) richtlijn voor het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen. Tegenstanders zien een beperking van hun handel in het verschiet liggen.

R.C de Boer, secretaris van het Platform Hout, is niet bijster enthousiast. Hij ziet er de zoveelste verplichting in voor houtbedrijven. En dat terwijl veel bedrijven al vrijwillig bezig zijn met certificering van hun ingekochte hout.

Bosdijk van de Stichting Keurhout weet nog niet precies wat hij van het aangenomen wetsvoorstel moet vinden. Verreweg het grootste deel van het hout zou, als het keurmerk nu zou worden ingevoerd, een rood keurmerklabel krijgen.

De milieubeweging en het Wereldnatuurfonds (WNF) zijn pal voor de invoering. Vooral de milieubeweging heeft zich hiervoor al jarenlang beijverd.

Het keurmerk is er nog lang niet. De Europese Unie moet nog akkoord gaan, evenals de WTO (World Trade Organisation). Zowel Bosdijk van de stichting Keurhout als Arnold van Krefeld van het WNF, zien nog veel voetangels en klemmen. Bosdijk ziet het voorstel in Brussel sneuvelen, omdat het waarschijnlijk te veel handelsbeperkend werkt. Zo zou het uitstekende, maar niet gecertificeerde vurenhout uit Scandinavie een rode sticker moeten krijgen. Dat geldt trouwens voor de meeste houtsoorten over de hele wereld. Slechts tropisch hardhout uit enkele landen is momenteel gecertificeerd. Van Krefeld van het WNF is toch blij dat nu eindelijk een groen initiatief is beloond.

Reageer op dit artikel