nieuws

Amsterdam wil grootschalig ondergronds

bouwbreed

De Amsterdamse wethouders Ter Horst (PvdA) en Cornelissen (D66) willen nader onderzoek naar de mogelijkheid om garages voor duizenden auto’s onder de Singelgracht te bouwen. In het vergaandste model zou voor de meeste mensen parkeren op straat in de binnenstad dan niet meer mogelijk zijn.

Plannen voor ondergronds parkeren onder de Singel leven al jaren. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de bouw technisch mogelijk is. In het grootste model zouden er 10.000 parkeerplaatsen op straat verdwijnen, die terugkomen in garages onder de Singel. Daar is maximaal plaats voor 22.000 parkeerplaatsen, uitgaande van de hele lengte van de Singelgracht en garages van vier verdiepingen.

In de binnenstad zouden bovengronds dan alleen circa 1300 parkeerplekken overblijven voor laden en lossen, invaliden, artsen en verloskundigen en dergelijke. Als voordeel wordt genoemd dat het straatbeeld er op vooruit gaat omdat er 10.000 stuks blik onder de grond verdwijnen.

De benodigde investering voor de garages is minimaal een half miljard gulden. Het college van B en W neemt volgende week een besluit of de plannen nader onderzocht worden.

Reageer op dit artikel