nieuws

Vrees voor verlies van minstens 70.000 banen in Duitse bouw

bouwbreed

Directeur Ignaz Walter van het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie vreest dat er in de Duitse bouw dit jaar 70.000 banen verloren zullen gaan en mogelijk zelfs 100.000. De afgelopen twee jaar gingen in de sector ook al 200.000 arbeidsplaatsen verloren.

Tot overmaat van ramp ziet Walter ook in 1999 geen verbetering optreden. Walter zei een en ander in Bonn.

Voor de aanhoudende malaise noemde hij als een van de belangrijkste oorzaken het tot het nulpunt gedaalde consumentenvertrouwen. “Door de verlammende politieke situatie in Bonn zijn particulieren nog nauwelijks bereid om in de bouw de investeren.” Ook het uitblijven van orders speelt de bouwbedrijven danig parten. Walter hekelde voorts de toenemende oneerlijke concurrentiepraktijken. Hij noemde dat de “verdringingsconcurrentie door de Europese lage loon-ondernemingen.” Als voorbeeld gaf Walter een Duitse aannemer die een uurloon van 53 D-Mark moet betalen terwijl een Portugese collega nog minder dan de helft aan loonkosten kwijt is.

De productie in de Duitse bouw vertoonde in 1995 een stagnatie. In 1996 was er sprake van een inkrimping met 2,8 procent en voor dit jaar verwacht Walter opnieuw een daling met 2,4 procent. Vooral in de nieuwe (oostelijke) deelstaten is de situatie zeer zorgwekkend. Daar zal de bouwproductie volgens Walter met tegen de 5 procent dalen. In de eerste tien maanden van vorig jaar daalde de orderportefeuille in de oostelijke deelstaten met 14 procent. In het westen van het land (het grondgebied van het vroegere West-Duitsland) daalde de orderportefeuille vorig jaar met 3,8 procent.

Volgens Walter zijn de dalende winsten in de bouwsector met als gevolg rendabiliteitsproblemen de oorzaak vor het grote aantal faillissementen in de Duitse bouw. Vorig jaar gingen in heel Duitsland 7558 bouwbedrijven failliet. Daarmee neemt de bouw een kwart van alle faillissementen bij onze oosterburen voor haar rekening.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels