nieuws

TU Eindhoven pakt gebouwen aan voor 300 miljoen gulden

bouwbreed

De Technische Universiteit Eindhoven staat aan de vooravond van grootschalige facelift. De komende tien tot vijftien jaar – en als het aan het College van Bestuur ligt binnen vijf jaar – zal f. 300 miljoen worden uitgegeven aan nieuwbouw en renovatie.

De gebouwen van de universiteit, gemiddeld 25 tot 30 jaar oud, verkeren nog in prima bouwkundige staat, maar de installaties zijn verouderd en voldoen niet meer aan de huidige behoeften. Het ‘Masterplan’ voorziet in een universiteitsterrein met een campus-achtige uitstraling. De vloeroppervlakte wordt met een kwart gereduceerd. Dat betekent dat er op het terrein meer plaats komt voor ‘derden’. Zo begint TNO Industrie binnenkort met de bouw van een nieuw onderkomen voor 400 werknemers, met een nieuw gebouw voor de Eindhovense Pabo is al een begin gemaakt. Het is de bedoeling dat er ook meer ruimte komt voor startende bedrijven.

Vooruitlopend op de universitaire bouwplannen is een nieuw gebouw gerealiseerd voor de faculteit Scheikundige Technologie. Ook hiervoor waren de gebrekkige technische installaties de belangrijkste aanleiding. Het oude systeem kon de sterk stijgende vraag naar luchtafzuiging niet meer aan. Steeds meer werk vond in de loop der jaren plaats in zuurkasten, werkplaatsen met continue luchtafzuiging, in plaats van op open laboratoriumtafels.

Bij de nieuwbouw ging de aandacht vooral uit naar het ventilatiesysteem. Elke laboratoriumunit van 75 vierkante meter heeft nu een eigen, onafhankelijk ventilatiesysteem. Dat betekent dat de wanden kunnen worden verplaatst en afgebroken, zonder dat het hele systeem ontregeld raakt. Zuurkasten zijn ook eenvoudig te verwijderen of bij te bouwen. Eventuele storingen treffen dus ook niet meer het hele laboratorium, maar alleen de betreffende unit.

De 232 zuurkasten zijn voorzien van het geavanceerde Tel-Econ-regelsysteem, geleverd door Van Andel Techniek. Dit systeem zorgt voor een besparing op het luchtverbruik van circa vijftig procent.

Woensdag opent minister Ritzen van Onderwijs de nieuwbouw van de faculteit Scheikundige Technologie. Het vroegere gebouw van de faculteit zal waarschijnlijk worden gestript tot op het betonskelet, waarna het wordt ingericht voor de faculteit Bouwkunde.

De nieuwbouw van Scheikundige Technologie, ontworpen door OD 205 en gebouwd door IBC Bouwgroep. Het bouwmanagement was in handen van Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, terwijl Deerns Raadgevende ingenieurs tekende voor de installatietechnische adviezen. De totale bouwkosten bedroegen f. 80 miljoen, met de inrichting was f. 20 miljoen gemoeid.

Reageer op dit artikel