nieuws

Trilnaalden leveren betere prestaties

bouwbreed Premium

Trilnaalden leveren steeds betere prestaties. Dat komt door aanpassingen aan de naald zelf, maar ook door het meten van de intensiteit, waarmee het beton wordt getrild.

Oztec Industries Inc. te Port Washington in New York, USA heeft een trilnaald met een omhulling van kevlar/polyurethaan ontwikkeld. Hij is bedoeld voor het trillen van beton met eopxy gecoate wapening. Een gewone trilnaald beschadigd de epoxy laag, zodat de wapening alsnog kan gaan roesten. In de praktijk blijkt de ‘Rubber Head’ betere prestaties te leveren dan een traditionele stalen trilnaald. Dat wordt verklaard door een verbeterde overdracht van de energie door de relatief zachte kunststof laag en de gaten.

Ten tweede is er de vierkante trilnaald, ontwikkeld door The Wyco Tool Company te Racine in Wisconsin, USA. De naald zelf is niet nieuw, maar wel het feit dat het patent op de vierkante doorsnede is verlopen. De ‘Square Head’ heeft een groter oppervlak en daardoor wordt de energie beter op het beton overgedragen, stelt een woordvoerder. Dat een vierkante trilnaald beter is, bewijst de ‘verfmengtest’. Een blik verf is makkelijker te mengen met een platte dan met een ronde stok.

Vibratiesnelheid

De nieuwste ontwikkeling van The Wyco Tool Company is een apparaat voor het meten van de snelheid van meerdere trilnaalden. “De kwaliteit van een wegdek hangt onder andere af van de intensiteit van het trillen”, aldus John Farmer van The Wyco Tool Company.

“De overheid schrijft daarom steeds vaker voor met hoeveel ‘vibrates per minute’ (vpm) en hoe lang het beton moet worden getrild. Met dit apparaat kan de omwentelingssnelheid van 8 trilnaalden, gemonteerd op een slipformpaver, worden gemeten. De snelheid van de trilnaalden kan worden aangepast. Het is ook mogelijk een nauwkeurig rapport van het trillen op te stellen.”

Volgens John Farmer past het systeem op elke bestaande en nieuwe machine. Hij verwacht dat ook opdrachtgevers in Europa een bepaalde omwentelingssnelheid en triltijd zullen gaan voorschrijven. Aan die eis kan met de ‘Smart Vibrator’ met ‘Speed Probe’ tegemoet gekomen worden.

Reageer op dit artikel