nieuws

Puinbrekers praten met Noord-Brabant

bouwbreed Premium

De Branche Vereniging Mobiele Recycling uit Eindhoven is blij dat de Raad van State een besluit van de provincie Noord-Brabant heeft geschorst. Het besluit van de provincie hield in dat er niet gewerkt zou mogen worden met verrijdbare puinbrekers. Dat geeft de brancheorganisatie de kans samen met de provincie een beleid te ontwikkelen dat de tijdelijke werkplek van brekers beschermt.

De branchevereniging besloot bij de Raad van State voor negen sloopbedrijven in Noord-Brabant het verbod van de provincie aan te vechten. Dat verbod gold overigens alleen het breken van puin van gebouwen. Mobiele brekers bleken wel toegestaan in de wegenbouw. Alleen de provincies Noord-Brabant en Drenthe houden een dergelijk beleid er nog op na.

De stap naar de Raad van State had succes. Volgens voorzitter Van Lith van deze recyclingclub maakt deze beslissing het mogelijk, de milieuvoordelen van mobiel breken onder de aandacht van de provincie te brengen. In zijn visie houdt de provincie daarmee nog geen rekening. En dat, terwijl plaatselijk breken het transport en verwerking vermindert van puin van afzonderlijke locaties.

Gesteund door juridische bevindingen stelt Van Lith dat er voor mobiel breken geen gemeentelijke toestemming nodig is als al een sloopvergunning is afgegeven. Elke gemeentelijke regeling is namelijk ondergeschikt aan de provinciale milieuverordening zolang de laatste nog niet in de bodemberoepszaak officieel ontbonden is.

Reageer op dit artikel