nieuws

P*Erago roterende straler voor reinigen oppervlakken

bouwbreed

Gritstralen is een veel toegepaste techniek bij het verwijderen van roest-, verf- en verontreinigde lagen van uiteenlopende oppervlakken. In verband met de hoge kosten van de apparatuur is de omvang van de werkzaamheden sterk bepalend bij de keuze van deze behandelingsmethode. Voor kleinschalig werk, dat vaak nog handmatig wordt aangepakt, kan de P*Erago roterende straler mogelijk een productief en economisch alternatief bieden

De P*Erago is een Zweeds product sinds kort in de Benelux op de markt gebracht door Heka Trade uit Maren Kessel. Het is een volrubberen schijf met centrale naaf voor bevestiging in de hand(boor)machine. Aan de buitenomtrek is de schijf voorzien van 12 hulsjes waarin hoogslijtvaste stiften passen. Deze ‘beiteltjes’ zijn gelijkmatig over de schijfomtrek verdeeld en staan onder een bepaalde hoek ten opzichte van de radius. De rubberen schijf is zeer flexibel en laat zich tijdens het roteren gemakkelijk in de gewenste stand duwen. Ook niet gemakkelijk te bereiken plekken kunnen op deze wijze worden behandeld. Bij het roteren treedt door de middelpuntvliedende kracht en de aanraking met het te behandelen oppervlak een geringe verandering op in de stand van de beiteltjes, die als gevolg daarvan een slingerende beweging gaan vertonen. Door de rotatie ontstaat een hamerende werking van de beitels op het oppervlak met een groot reinigend effect.

De P*Erago is leverbaar in zes verschillende uitvoeringen. De single, duo- en trio uitvoering zijn bedoeld voor gebruik in de handboormachines. De Multi en Maskin zijn complete, professionele machines, geschikt voor het bewerken van betonvloeren, stalen dekken, stenen gevels en houten wanden. Behalve voor het reinigen van oppervlakken laat de P*Erago zich ook toepassen voor het repareren van scheuren in beton en pleisterwerk en het verwijderen van lijm, cement, en pleister, asfalt en teer. De schijf heeft een diameter van dsn 125 mm en is berekend op een maximum toerental van 4000 omw/min. Hij bereikt het grootst reinigende effect bij een toerental van ongeveer 2200 omw/min.

De P*Erago is ook in krabberuitvoering te leveren. In plaats van hardmetalen stiften is de rubberen schijf in dat geval voorzien van 12 verenstalen schrapers.

Reageer op dit artikel