nieuws

Kunststofverwerker mist technische kennis

bouwbreed

De laatste vijf jaar heeft de kunststofverwerkende industrie in Nederland zich goed ontwikkeld. Het gemiddelde bedrijf in de branche presteert beter dan zijn collega’s in Duitsland, Frankrijk en Italie. Toch kan het nog beter, vooral als het gaat om samenwerking en kennisuitwisseling.

Het onderzoeksinstituut EIM, dat tot deze conclusie komt, heeft de kunststofverwerkende industrie in Nederland in kaart gebracht. De resultaten werden gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de nieuwe brancheorganisatie voor de rubber- en kunststofverwerkende industrie, de Federatie NRK. Deze

federatie bestaat sinds 1 januari en bundelt de krachten van de Nederlandse Federatie voor Kunststoffen en de Nederlandse Vereniging van Rubber- en Kunststoffabrikanten.

Hoewel het met de onderlinge samenwerking in de sector steeds beter gaat, kan daar volgens het EIM nog wel een schepje bovenop. Op het ogenblik werkt de helft samen met andere bedrijven. Dat betekent al een hele vooruitgang vergeleken met 1993, toen de markt stagneerde en concurrentie de belangrijkste drijfveer was.

Ook nu is de concurrentie nog fors; ruim de helft van de bedrijven ervaart die als sterk tot moordend.

Speurwerk

Daarbij gaat het niet alleen meer om de prijs; kwaliteit, betrouwbaarheid en service worden steeds belangrijker. Om daarop goed te kunnen inspelen zijn echter nieuwe technieken, materialen en producten nodig.

Kennis blijkt daarbij onontbeerlijk. Ruim driekwart van de bedrijven heeft behoefte aan meer technologische kennis. Vooral kleinere bedrijven missen knowhow over technieken en toepassingen.

Slechts de helft van de bedrijven doet zelf in meer of mindere mate aan speurwerk, de rest moet het hebben van andere kanalen. Eenderde weet die echter niet te vinden.

Reageer op dit artikel