nieuws

Hypotheekrente blijft voor discussie zorgen

bouwbreed

ABP-Hypotheken verlaagt de rente, Groen-Links wil aftrek beperken en dr. S. van Wijnbergen, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, denkt dat het met die inperking niet zo’n vaart zal lopen. Het is dus alles behalve rustig op het hypotheekfront.

De ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt zorgen ervoor dat het verschil tussen de lange en korte rente steeds verder afneemt. Dit gegeven was voor ABP aanleiding de hypotheektarieven met 0,2 tot 0,5 procentpunt te verlagen. De verwachting is dat grote hypotheekverstrekkers het voorbeeld van ABP zullen volgen.

Met de verkiezingen in aantocht is voor de ene partij de aftrek van hypotheekrente bespreekbaar, maar voor de andere totaal onbespreekbaar. Groen-Links behoort tot de eerste categorie. Aanstaande zaterdag zullen de leden discussieren over het concept-programma. Het beperken van de aftrek van de hypotheekrente staat daar prominent in.

Dat het zo’n vaart niet zal lopen, was op te maken uit het traditionele nieuwjaarsverhaal in het economenblad ESB van de secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Van Wijnbergen betoog had als insteek; dat het schrappen van de zogeheten “pensioenomkeerregel” een van de weinige mogelijkheden is om lagere belastingtarieven op arbeid te krijgen. “De andere optie – het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek – is immers politiek gezien volstrekt onbespreekbaar.”

Reageer op dit artikel