nieuws

Herinrichting De Venen kost provincie Utrecht half miljard

bouwbreed

De provincie Utrecht steekt de komende twintig jaar ruim een half miljard gulden in de herinrichting van De Venen, het gebied rond Mijdrecht, Nieuwkoop en Vinkeveen. Een ontwerpplan van Aanpak kreeg de goedkeuring van provincie, gemeenten, waterschappen, rijk en belangenorganisaties.

Het ontwerpplan voorziet in de aanleg van in totaal 1735 ha nieuw natuur- en 300 ha recreatiegebied. Bovendien is ruimte gereserveerd voor de inrichting van nog eens 850 ha natuurgebied. Deze gebieden zullen voor het publiek toegankelijk zijn. Gedacht wordt aan het aanleggen van wandel-, fiets- en kanoroutes en de bouw van een bezoekerscentrum.

Op dit moment is de financiering van het project, dat f. 550 miljoen kost, voor 55% rond. Nog eens een kwart is voor een deel gedekt. Het geld is bijeen geschraapt uit allerlei hoeken en gaten, aldus gedeputeerde R.C. Robbertsen van landbouw, natuur en milieu.

Voor de resterende 20 procent is nog geen dekking gevonden, maar de gedeputeerde verwacht dat ook dit geld er uiteindelijk zal komen. Ongeveer de helft van het budget is bestemd voor de aankoop van gronden, waarmee inmiddels al is begonnen. Dit gebeurt nu nog op basis van vrijwilligheid. Onteigeningen zijn niet aan de orde.

Het ontwerpplan wordt in juli naar verwachting definitief vastgesteld. Daarna zullen plaatselijke commissies het globale plan gedetailleerd invullen. Vermoedelijk gaat de eerste schop niet voor het jaar 2000 de grond in.

Reageer op dit artikel