nieuws

Grasbak Gelredome ‘zweeft’ even tussen hemel en aarde

bouwbreed

Een vijzel tilt de grasbak van het Gelredome op. Zo kunnen de bouwers van het Arnhemse stadion bekijken of de kunststof schoentjes aan de onderkant, die de bak verschuifbaar maken, allemaal nog in orde zijn.

Gelredome gaat eind maart open. Direct na de opening staan concerten en voetbalwedstrijden gepland, zodat de schuifconstructie direct goed moet functioneren.

De grasbak van het Gelredome is uniek. Voor de constructie is gekozen toen bleek dat het gras in de Amsterdam ArenA niet wilde groeien. In Gelredome is het mogelijk om de hele bak naar buiten te schuiven als het stadion niet voor sportevenementen wordt gebruikt. Eronder komt dan een vloer tevoorschijn. In de ArenA ligt de vloer over het gras.

Het afgelopen jaar is het gras uitstekend gegroeid in de bak. Dit weekeinde gaat Arcadis uit Arnhem bekijken hoe het zich gedraagt als de bak in het gesloten stadion ligt. Tegelijkertijd testen de bouwers het schuiven, door het gevaarte stukje bij beetje naar binnen en weer naar buiten te schuiven.

Reageer op dit artikel