nieuws

Franse samenwerking gaat Terracon werk opleveren

bouwbreed Premium

De Franse onderneming Spie Fondations en Terracon Funderingsstechnieken uit Nieuwendijk gaan samenwerken op het gebied van speciale funderingstechnieken. De specialismen van de bedrijven vullen elkaar goed aan. De samenwerking past in de belangstelling van de Fransen voor de Europese markt. Terracon krijgt met de samenwerking zicht op deelname aan grotere werken die voordien buiten beeld bleven.

De samenwerking is eind vorig jaar tot stand gekomen. De Fransen hebben contact gezocht met Terracon Funderingstechnieken. Het Franse bedrijf wil zich meer dan voorheen op de Europese markt begeven. Het is al actief in Engeland. In Duitsland heeft het bedrijf een vestiging in Berlijn geopend.

Volgens directeur Van der Schaaf van Terracon Funderingstechnieken is natuurlijk ook naar Nederland gekeken. Dat in deze veelbelovende markt voor Terracon als partner werd gekozen komt volgens hem doordat de directies van beide bedrijven elkaar al kenden. “En bij zaken doen is het altijd goed te weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Beide bedrijven spraken net voor de kerst tevens af hun eigen zelfstandigheid te behouden, maar gezamenlijk acquisitie te doen en projecten uit te voeren. Het gaat daarbij om grote projecten zoals de grote infrastructurele werken. Te denken valt aan de Betuwelijn en de HSL. Belangrijk in dergelijke projecten zijn specialistische funderingstechnieken zoals diepwanden, boorpalen met grote diameter, waterdichte schermen en grondconsolidaties.

Aanvullen

Van der Schaaf voorziet met de voorgenomen samenwerking dat zijn bedrijf vaker betrokken zal zijn bij funderingswerk voor grote projecten. Dat komt vooral omdat de specialismen van de twee bedrijven elkaar aanvullen en niet overlappen. Spie Fondations, onderdeel van het Franse Spie Batignolles, is onder andere gespecialiseerd in uitvoeren van diepwanden, boorpalen van grote diameter en waterdichte schermen. Nederlandse funderingsbedrijven doen dat werk eigenlijk niet.

De jaaromzet van het Franse funderingsbedrijf bedraagt ongeveer f. 150 miljoen en wordt gerealiseerd met ruim 375 mensen. Terracon heeft ervaring met uitvoering van meer typisch Nederlandse technieken zoals: Vibropalen, grondverdringende boorpalen en Vibro-combipalen. Het funderingswerk van grote projecten vereist doorgaans een keur van funderingstechnieken. Samen met Spie Fondations kan Terracon die nu aanbieden.

De samenwerking is niet alleen bij de funderingstechnieken een voordeel, het is ook het geval bij prekwalificaties voor werken. De opdrachtgever wil bij zo’n selectieprocedure zaken weten zoals ervaring, technisch kunnen, omzet en financiele draagkracht. Samenwerken met een groot bedrijf verhoogt de kans op kwalificatie. Van der Schaaf signaleert dat omzet- en ervaringseisen vandaag de dag dikwijls als criterium bij een prekwalificatie worden gehanteerd.

Eerder was dat een certificaat voor kwaliteitszorg volgens NEN-ISO 9000, later kwamen daar de veiligheidscertificaten VCA* en VCA** bij.

Bij de aanleg van het kantoor van de RATP et des Transports urbain in Parijs zijn door Spie Fondations veel verschillende funderingstechnieken gebruikt.

Reageer op dit artikel