nieuws

Cat mogelijk verkouden door Aziatische griep

bouwbreed

De Aziatische griep heeft ook Caterpillar in zijn greep. De Amerikaanse gigant van grondverzetmachines verwacht hinder te ondervinden van de economische crisis in landen als Maleisie, Indonesie en Hongkong. De kans bestaat dat het topjaar 1997 slechts marginaal wordt geevenaard.

Gigant Cat heeft een recordjaar achter de rug. Het laatste kwartaal was zelfs het beste in de geschiedenis van de onderneming. Bij een omzet van $5,19 miljard werd in de laatste drie maanden een winst neergezet van $451 miljoen. Over het gehele boekjaar werd voor $13,35 miljard aan machines en $4,76 miljard aan motoren afgezet.

“De verkoopgroei van het aantal machines met 13 procent komt door het feit dat de dealers meer hebben verkocht aan hun eindgebruikers”, aldus de onderneming.

De groei was volgens het bedrijf over de gehele wereld zichtbaar. Op de thuismarkt Amerika werd 16 procent meer omgezet. In het werelddeel Europa was de groei 11 procent. “De verkoop van machines was hoger in Duitsland en Spanje en lager in Frankrijk.” Analisten gaan er in Nederland vanuit dat de huisleverancier van Caterpillar, Geveke, een goed jaar achter de rug heeft. De goede economische situatie en veel GWW-werk nu en in de toekomst dragen bij aan de groei van deze beursgenoteerde importeur van Caterpillar.

De economische crisis in het Verre Oosten heeft geen gevolgen gehad voor de resultaten van 1997. Alleen de omzet nam al wel met 3 procent af, terwijl de rest van de wereld in de lift zat. De vraag ging vanaf het derde kwartaal omlaag. Het bedrijf waarschuwt wel dat voor het nu lopende jaar een significante terugval wordt verwacht voor de verkoop aan dat gebied.

Voor de zekerheid tempert de top van Cat de euforie die is ontstaan na het succesvolle jaar 1997. De aankoop van Perkins Engines brengt de verkoop wel op een hoger niveau. “De winst zal in de buurt uitkomen van het recordjaar 1997. De ontwikkelingen in de Aziatische landen houden we scherp in de gaten omdat de economische gevolgen ook ons raken. We zullen snel reageren als het klimaat nog verder verandert.”

Jaarcijfers Caterpillar 1997

1997 1996

Omzetin $ miljard 18,925 16,522 Omzet Amerika 49% Winst voor belasting in $ miljard 2,413 1,941 Winstin $ miljard 1,665 1,361

Reageer op dit artikel