nieuws

Brent Spar vindt eindelijk rustplaats

bouwbreed Premium

Het Brits-Noorse consortium Wood-CMG gaat het olieplatform Brent Spar naar zijn laatste rustplaats begeleiden. Shell heeft donderdag gekozen voor de oplossing die het Brits-Noorse consortium had aangedragen: de enorme olietank verzagen in plakken en daarop een nieuwe kade in de Noorse havenplaats Mekjarvik bouwen.

Shell heeft de oplossing beoordeeld als de beste van zeven voorstellen, afkomstig van zes verschillende consortia. Een voorstel van het Noors-Nederlandse consortium Kvaerner Seaway Spar Alliance, dat de Brent Spar wilde verwerken tot een viskwekerij, gooide geen hoge ogen. Shell twijfelde aan de technische haalbaarheid.

De plannen van Shell om het grote olieplatform met een gewicht van bijna 15.000 ton in diepzee te dumpen, leidde in 1995 tot grote commotie. Onder aanvoering van Greenpeace voerden milieuactivisten een felle protestcampagne, die de oliemaatschappij dwong zijn plannen op te schorten.

Volgens de Nederlands-Britse oliemaatschappij blijkt het verzagen van de Brent Spar tot kade uiteindelijk nauwelijks schadelijker voor het milieu dan dumping in diepzee. Afzinken zou wel circa tien miljoen gulden goedkoper zijn dan de verwerking tot kade, wat op zeker f. 75 miljoen is begroot. Shell zegt toch af te zien van dumping, omdat de kosten niet doorslaggevend mogen zijn.

Reageer op dit artikel