nieuws

‘Binnen tien jaar bedrijf van f. 60 miljard’

bouwbreed Premium

Ondanks dat Caterpillar onder meer de grootste producent van bouwmaterieel ter wereld is, zal dit voor dit Amerikaanse bedrijf geen reden zijn pas op de plaats te maken. Sterker nog, Glen A. Barton, lid van de Raad van Bestuur van Caterpillar Inc., zegt dat het bedrijf binnen een tijdsbestek van tien jaar een ‘ – 60 miljard-onderneming’ wil worden.

Dat er voor het behalen van deze doelstelling nog veel moet gebeuren, blijkt uit de – overigens zeer rooskleurige – omzet van ruim f. 35 miljard in 1997.

De voorwaarden voor de groei zijn volgens Barton aanwezig. Caterpillar is een financieel zeer gezonde onderneming: de schuldenlast is laag. Bovendien is Caterpillar in staat om jaarlijks circa f. 2 miljard vrije cash flow aan te wenden voor investeringen en de terugkoop van eigen aandelen.

Wat dit laatste betreft: de aandelen Caterpillar hadden de afgelopen vijf jaar een koerswinst waar de meeste bedrijven jaloers op zijn. Daarnaast heeft het aandeel in een tijdsbestek van minder dan vijf jaar twee opsplitsingen gekend. Het dividend groeide tevens sterk en bedraagt nu meer dan twee gulden bij een aandelenkoers van circa f. 90.

Uiteraard zijn deze positieve ontwikkelingen mede te danken aan de groeiende economie in de VS en Europa. Deze groei is er, volgens Barton, voorlopig nog niet uit en zal voorlopig nog wel jaarlijks tussen de 5 en 7% bedragen. De meeste groei is volgens hem te verwachten van nieuwe producten.

Mede hierdoor is Caterpillar zwaar op overnamepad, waarbij niet geschroomd wordt leidinggevende bedrijven in te nemen. Een goed voorbeeld hiervan is wel de overname van de dieselmotorproducent Perkins, eind vorig jaar. En nog maar kort geleden heeft Nederland (Verachtert) ook al kennis kunnen maken met de expansiedrift van de Amerikaanse onderneming.

Bouwmaterieel

Op het gebied van bouwmaterieel verwacht Caterpillar veel van zijn nieuwe lijn mini-graafmachines, compacte wielladers, schrankladers en aanbouwhulpstukken.

De markt voor deze producten is nu, wereldwijd gezien, goed voor all f. 7,5 miljard en zal volgens Caterpillar met zo’n 11% per jaar groeien.

Nog een product waar Caterpillar veel van verwacht, is de knikgestuurde dumper. Om aan de komende marktvraag te voldoen, werd vorig jaar de contractfabrikant Brown Group Holding in het Engelse Peterlee overgenomen, terwijl Barton nu met het nieuws kwam dat in Waco, Texas, een geheel nieuwe fabriek voor dit type materieel zal worden gebouwd. Deze laatste fabriek zal de sterk groeiende markten van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika bedienen, terwijl ‘Peterlee’ leverancier zal worden van Europa, Azie en de landen rond en in de Pacific.

Naast het produceren en ‘markten’ van onder meer bouwmaterieel, zal Caterpillar zich intensiever bewegen op deelactiviteiten. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld financieringen, logistieke service, gebruikt Cat-materieel en de verhuurmarkt. Hierbij zullen alle activiteiten in toenemende mate gebruik maken van een zeer uitgebreide elektronische infrastructuur.

Caterpillar is druk doende zich te ontwikkelen tot een hi-tech ‘hoge-snelheid’ bedrijf om tegemoet te komen aan de wensen van de eindgebruiker, de dealer en de aandeelhouders; en dat in deze volgorde.

De gang wordt er ingezet, en dat is in het verleden wel eens anders geweest. Af en toe wekte het bedrijf de indruk een trendvolger te zijn in plaats van een innovator. Natuurlijk heeft het jarenlange conflict met de vakbonden in de Verenigde Staten een rol gespeeld. Volgens Barton zijn de contacten met de werknemersorganisaties vrijwel optimaal en nog nimmer zo goed geweest als nu.

Op de komende Bauma zal de Caterpillar-presentatie met ruim 10.000 m2, 35% meer grondoppervlak bedragen dan in 1995. Het presentatie-thema van Caterpillar zal zijn: ‘Count On Us’. Dat mag ook wel met zo’n bedrijfsdoelstelling.

Reageer op dit artikel