nieuws

Aandeel Heijmans in 1997 top, dat van Boskalis werd flop

bouwbreed

Het aandeel Heijmans vormde in 1997 de top. Over het gehele achterliggende jaar groeide het aandeel met meer dan 77 procent, en liet daarmee nummer twee, Koninklijke Volker Wessels Stevin (KVWS), ver achter zich.

Deze Rotterdamse aannemer wist ondanks de fusie met Kondor Wessels het vertrouwen bij de beleggers te behouden. Er werd door KVWS een rendement behaald van 56 procent. Deze twee beursgenoteerde bouwers wisten samen met Koninklijke Bam Groep en NBM-Amstelland boven het door CBS uitgerekende bouwgemiddelde van 35,2 procent uit te komen.

Ronduit teleurstellend waren de prestaties van Koninklijke Boskalis Westminster en de Hollandsche Beton Groep (HBG). Baggeraar Boskalis kan nog steeds niet aan de markt duidelijk maken dat de toekomst er goed uitziet. De aandeelhouders van HBG wachten tot de aankopen van Wayss en Freytag en Higgs en Hill gaan bijdragen. De omzet van het Rijswijkse concern is weliswaar spectaculair gestegen, maar het resultaat bleef daar ver bij achter.

De naamswijziging van Heidemij in Arcadis heeft het aandeel van dit ingenieursbureau nauwelijks doen bewegen. Terwijl concurrenten Fugro en Grontmij stegen met respectievelijk 101,3 procent en 15,79 procent bleven de Arnhemmers met een rendement van 2,28 procent ver achter. De groei van de onderneming heeft blijkbaar bij aandeelhouders weinig vertrouwen ingeboezemd.

Bij de beursgenoteerde handelaren in bouwmaterieel deed Geveke het goed. Het aandeel sloot op f. 77,50. Hierdoor bedroeg het rendement bijna 30 procent. De concurrentie bleef achter; Koppelpoort f. 41 procent en Mulder Boskoop 5,26 procent.

Reageer op dit artikel