nieuws

Ruijters Vastgoed taxeert eigen panden in Limburgse gemeenten

bouwbreed

De CDA-fractie in de Tweede Kamer hekelt in schriftelijke vragen taxaties in het kader van de onroerende zaak belasting in Limburg. Ruijters Vastgoed, dat in Limburg voor tientallen miljoenen guldens onroerend goed bezit, heeft de waarde bepaald van eigen panden en die van de personeelsleden.

Ruijters Vastgoed verricht taxaties in opdracht van 22 Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht, Sittard en Heerlen. Als gevolg van de opdrachten van die gemeenten zou Ruijters over bedrijfsgevoelige gegevens van concurrenten beschikken.

De CDA-Tweede Kamerleden Hillen en Van der Hoeven stellen de vragen naar aanleiding van een publicatie in De Limburger.

Volgens die krant is er niet of nauwelijks sprake van concurrentie bij de aanbesteding van de taxaties in Limburg. In acht gemeenten werd het Bredase bureau Kafi BV, onderdeel van Heidemij, ingeschakeld. Houdringe Rentmeesterskantoor BV in Eindhoven, onderdeel van de Grontmij in De Bilt, deed het taxatiewerk in acht gemeenten. Twee van de drie belangrijkste taxateurs, Ruijters en Kafi, zouden ook samenwerken.

Gedragsregels

In een reactie heeft Ruijters laten weten dat de gemeenten een lijst krijgen van de eigen panden die zijn getaxeerd. In de toekomst zegt het concern bereid te zijn het eigen bezit door anderen te laten taxeren.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars is het taxeren van eigen panden in strijd met de gedragsregels voor de NVM-makelaar. Ruijters is van deze organisatie overigens geen lid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels