nieuws

Gezond werken in Rivierenland

bouwbreed

Terwijl de eerste spade nog in de grond moet, is de nieuwbouw van GGD-Rivierenland al door staatssecretaris Tommel bekroond als voorbeeldproject voor duurzaam bouwen. Daarmee is de GGD in Tiel het eerste gezondheidszorgcentrum dat een voorbeeldproject aan zijn gebouwen toevoegt. Het twee verdiepingen tellende gebouw voor het personeel in de gezondheidszorg krijgt een vloeroppervlakte van 2700 m2.

Eind dit jaar wordt met de bouw van het f. 4,7 miljoen (exclusief grond en btw) kostende gebouw begonnen. De bedoeling is dat het na negen maanden wordt opgeleverd. “Het werd hoog tijd dat het personeel in de gezondheidszorg en de administratie een beter onderkomen kreeg”, aldus directeur-arts van de GGD Rivierenland Coumans. “Ons personeel bestaat uit verpleegkundigen, artsen, logopedisten, maar ook milieudeskundigen. Zij waren wel toe aan een nieuwe, moderne en vooral gezonde behuizing. Aanvankelijk zaten onze medewerkers op zo’n 1000 m2 samengepropt. In een later stadium is hieraan 350 m2 toegevoegd. De meeste kantoorkamertjes zijn niet groter dan 9 m2, waarin drie medewerkers per kamer op elkaars lip zitten. Een onhoudbare situatie, te meer omdat wij te maken hebben met zeer eigenzinnige mensen die gespecialiseerd zijn op hun vakgebied. Met de gezondheidsdienst bestrijken we maar liefst 18 gemeenten van Brakel tot Kesteren en van net onder Utrecht tot even boven Den Bosch. Ook ons personeel heeft recht op een behoorlijke en gezonde huisvesting. Zeker als je bedenkt dat wij niet alleen gezondheidszorg bieden, maar dat onze milieudeskundigen ook adviezen geven over milieuomstandigheden in gebouwen. De behoefte aan ruimten is door ons team vastgesteld op 2500 m2. Dat betere gebouw krijgen we nu ook”, zegt Coumans niet zonder trots. “Aanvankelijk was door de gemeenten traditionele bouw voorzien zonder enige ambities. Maar daar namen wij en architect Krijger uit Buren niet zonder meer genoegen mee.”

Gezond gebouw

De wens van GGD Rivierenland was een gezond en milieubewust gebouw geent op de functies van de 70 medewerkers. Bovendien wilde het centrum gebruik maken van milieuvriendelijke producten, dus voornamelijk natuurlijke producten. “De architect is er wonderwel in geslaagd al die ingredienten met elkaar in verband te brengen. Berekeningen hebben aangetoond dat de meerkosten voor een dergelijk gebouw slechts f. 285.000 zouden bedragen. Daarbij zou het gebouw dan ook nog 200 m2 meer omvatten vanwege de twee geplande atria, nodig voor het creeren van een gezond klimaat. Per saldo zijn we dus nog goedkoper uit”, zegt Coumans.

Dubo-maatregelen

Het skelet en de binnenspouwbladen van de kantoren en spreekkamers worden gebouwd in houtskeletbouw, dat wil zeggen opgetrokken uit onbehandeld Europees hout. Deze bouw wordt gerealiseerd door R.A van Leeuwen bouwbedrijf BV te Alphen aan den Rijn, dat zijn sporen op het gebied van houtskeletbouw heeft verdiend. De isolatie bestaat uit vlas of steenwol. De buitenbladen zullen gedeeltelijk van hout en gedeeltelijk van metselsteen zijn. Rond de atria komen de werkruimten van de medewerkers.

Boven de kantoren en de spreekkamers is een vegetatiedak voorzien. Het opgevangen regenwater dient enerzijds voor de begroeiing zelf en deels voor de toiletspoeling met een speciaal buffervat.

Ventilatie

In de nieuwbouw zal gebruik worden gemaakt van zogenaamde semi-gebalanceerde ventilatie. Dat wil zeggen, gedeeltelijk mechanische ventilatie. Daarmee blijft de mogelijkheden van individuele ventilatie. De medewerkers kunnen naar hartenlust de ramen van HR+-glas openzetten. Boven de ramen wordt een overstek gecreeerd van 1,20 meter tegen overdadig zonlicht. De lucht wordt via roosters in de deuren aan de gangzijde afgezogen. In de zomer komt de verse lucht via roosters in de gevel binnen. Omdat het gebouw voor het grootste deel uit houtskeletbouw bestaat, moet het in de zomernachten vlot kunnen worden geventileerd; met een ventilatievoud van vier. In de winter wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd door beide atria.

Multifunctionele atria

De beide atria worden omzoomd door wanden uit leemsteen. Die steen is ook gekozen voor de ruimten die niet in hoogskeletbouw zijn gebouwd: de technische ruimten voor de lift en de toiletten, de receptie, de vergaderruimte en de onderzoekskamers. Voorts zijn de atria voorzien van waterpartijen met fontein, die zorgen voor voldoende luchtvochtigheid. Mocht de luchtvochtigheid niet voldoende zijn, dan zijn er nog de sproei- en pakketbevochtigers die haar op het juiste niveau moeten brengen. De atria zijn afgedekt met kasachtige lichtkoepels, waarvoor een doek kan worden getrokken bij te veel zonlicht.

Pompen op zonlicht

Door de geringe massa van het gebouw, heeft nachtventilatie maar weinig zin. De eventueel benodigde koeling wordt verkregen door grondwater door de stralingspanelen in de plafonds van de werkruimten te sturen. In de andere seizoenen worden dezelfde stralingspanelen gebruikt voor de verwarming.

De pompen die voor het transport van het water in deze plafonds zorgen, werken op zonne-energie. Daartoe worden pv-collectoren op het dak gemonteerd. In de wachtruimten en atria wordt vloerverwarming aangelegd. In het gebouw wordt erg veel glas toegepast voor een optimale lichttoetreding. Mede daartoe is ook de vergaderzaal op de verdieping niet standaard 2,80 meter maar 3,50 meter hoog gepland. De vergaderzaal die centraal in het gebouw is gesitueerd krijgt het daglicht door daklichten, maar ook via de serre-achtige documentatieruimte en de kantine.

Volgens de berekeningen krijgt het gebouw een EPC (Energie Prestatie Coefficient) van 1,29. De eis voor dit soort gebouwen is 4,7.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels