nieuws

Bezoekerscentrum Veluwe gebruikt zonne-energie

bouwbreed

Het Rotterdamse architectenbureau Quist-Wintermans onderzoekt welke alternatieve energiebronnen gebruikt ke worden voor het nieuwe bezoekerscentrum van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. In samenwerking met energiebedrijf NUON wordt bekeken of het mogelijk is zonnecollectoren te plaatsten.

Volgens architect Frans Wintermans zouden de zonnecollectoren moeten komen op het dak van het dienstengebouw, dat een centrale plaatst krijgt in het bezoekerscentrum.

“Dat utilitaire dienstengebouw telt volgens de planning drie verdiepingen en is het enige gedeelte dat ver boven het maaiveld uitsteekt”, aldus Wintermans. “Omdat er door het dak van het bezoekerscentrum bomen gaan groeien, is het dak van het dienstengebouw straks wellicht de enige plaats waar geen boomschaduw valt.”

Momenteel kent alleen het reeds bestaande Museonder – een onderaards museum over het ondergrondse leven op de Veluwe – een eigen energiebron. Met behulp van water worden hier thans de temperaturen koel gehouden of wordt de warmte juist behouden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels