nieuws

AVBB wil dubo-pakket in Bouwbesluit vooral snel

bouwbreed

Het AVBB is tevreden over het voornemen van staatssecretaris Tommel om een basispakket Duurzaam bouwen toe te voegen aan het Bouwbesluit. In iedere gemeente gelden dan immers dezelfde regels ten aanzien van de bouw. Hoe sneller hoe beter vinden de werkgevers.

“Anno 1997 is die eenheid ver te zoeken. Veel gemeentes hebben een eigen pakket duurzaam bouwen samengesteld. Zo ke afspraken over bijvoorbeeld materiaalgebruik per plaats sterk verschillen. Bouwen in Den Haag is vandaag de dag niet hetzelfde als bouwen in Ureterp”, aldus het AVBB.

Het AVBB voelt zich een roepende in de woestijn als het pleit voor een landelijk geldend reglement ten aanzien van duurzaam bouwen. “Voor bouwondernemers is het erg verwarrend. Niet voor niets protesteerden we eind vorig jaar tegen de beslissing van de gemeente Den Haag over het koppelen van duurzaam bouwen aan de bouwvergunning. Behalve meer papierwerk brengt een oerwoud aan regels ook hogere kosten met zich mee. En plaatselijke initiatieven om duurzaam bouwen tot een succes te maken worden afgeremd.”

Wildgroei aan regels

Het dubo-pakket is ruim een jaar geleden gelanceerd. Nu een wildgroei aan regels dreigt te ontstaan, komt Tommel met plannen om het pakket onderdeel te maken van het Bouwbesluit.

Wat het AVBB betreft mag het voornemen van Tommel zo snel mogelijk worden ingevoerd. “Maar de uitbreiding van de Woningwet en Bouwbesluit staat immers al twee jaar op de planning. Het wordt tijd dat de woorden plaats maken voor daden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels