nieuws

Sjorkettingen

bouwbreed

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NNI) heeft het Engelstalige normontwerp NEN-EN 12195-3 Vastzetvoorzieningen voor lading – Veiligheid – Deel 3 Sjorkettingen, ter kritiek gepubliceerd. Het normontwerp is opgesteld om nadere uitwerking te geven aan de eisen van de Machinerichtlijn.

Het normontwerp bevat eisen voor de gebruikte ketting, de eindbevestigingen en de spaninrichting. Daarnaast wordt ingegaan op het beproeven van de sterkte van de complete sjorketting, het vermogen voorspanning aan te brengen en de kracht die nodig is om bij voorspanning de sjorketting los te krijgen. Het ontwerp bevat verder eisen voor het merken en instructies voor gebruik en onderhoud.

Van het ontwerp NEN-EN 12195 verschenen al eerder deel 1: Berekening van de sjorkrachten, en deel 2: Sjorbanden gemaakt van kunststof vezels.

Sjorkabels zullen worden behandeld in het nog in voorbereiding zijnde deel 4 van het normontwerp.

Kritiek op het normontwerp kan worden ingediend tot 15 juni 1997 bij het NNI (ir. C. Keus).

Bedrijven ke het normontwerp telefonisch of schriftelijk bestellen bij de afdeling Verkoop, tel. (015) 2690256, fax (015) 2690271. Particulieren ke bestellen door overmaking van f. 38,15 op postbank nummer 25301 t.n.v. NNI, Delft onder vermelding van NEN-EN 12195-3.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels