nieuws

Verrassende renovatie Mercurius in Wormerveer

bouwbreed Premium

De voormalige rijstpellerij Mercurius in Wormerveer wordt vanmiddag feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Van Diepen.

Het bedrijfsgebouw uit 1920 is het vroegste voorbeeld van een Nederlandse paddestoelvloer van beton, die voor de bekende Van Nellefabriek in Rotterdam, naar Amerikaans voorbeeld werd gebouwd. Doordat het ontwerp van M. Stam (naamgenoot van de beroemde architect Mart Stam) voor uiteenlopende doeleinden is gebruikt, verkeerde het gebouw in zeer slechte staat. Architect Jan Boot heeft zich langdurig ingezet voor een ingrijpende renovatie, waarbij zowel de betonconstructie als het metselwerk van de gevel ingrijpend is gerestaureerd. Dankzij inventief hergebruik als Archeologisch Depot van de provincie Noord-Holland, kreeg aannemingsbedrijf Jurriens opdracht voor deze ingrijpende restauratie. Unica Groep verzorgde de technische installaties.

Reageer op dit artikel