nieuws

Tsjechie verplicht keuring buitenlands bouwproduct

bouwbreed Premium

Tsjechie laat alleen buitenlandse bouwproducten en -materialen toe wanneer er een Tsjechisch certificaat bij zit. Tonen van een ander certificaat of een verklaring volgens ISO-9000/9002 kan de afhandeling in sommige gevallen wat versnellen. Het land heeft een aantal erkende testinstituten. Die zijn sinds 1 september geprivatiseerd en sindsdien concurreren zij met elkaar. Tsjechie onderscheidt vier categorieen bouwproducten en -materialen. Elke categorie vergt een andere procedure en schrijft verschillende testen voor. Daarmee varieren ook de kosten per procedure.

Een buitenlandse producent die een Tsjechisch certificaat wil, moet een Tsjechische (rechts) persoon volmacht verstrekken. Komt het onderzochte product op de markt, dan vereist dat een certificaat op naam van de importeur. Het certificaat van de producent kan later worden overgezet op de naam van de importeur.

Reageer op dit artikel