nieuws

Trends in software voor architect, ingenieur en fabriek

bouwbreed Premium

Op het gebied van automatisering in de bouw zijn twee belangrijke trends waar te nemen. Ten eerste komt er software aan voor de automatisering van het werkproces van architecten en ingenieurs. Daarmee kan de ‘workflow’ worden bewaakt. Ten tweede breekt een nieuwe fase aan voor fabrieken van prefab bouwelementen. Na de logistiek wordt nu de aansturing van de machines geautomatiseerd.

Dat signaleert drs. Th. Grootson, directeur van Technosoft BV te Lochem. Zijn bedrijf ontwikkelt software voor bouwkundig tekenaars en constructeurs. Net als de meeste leveranciers van bouwtechnische software is Technosoft ontstaan uit een ingenieursbureau. “Wij zijn een dochter van Bartels Ingenieursbureau, maar operationeel staan we daar helemaal los van. Bartels is slechts aandeelhouder, wij staan geheel onafhankelijk in de markt”, zegt Grootson met nadruk. Vanuit die positie kan hij de ontwikkelingen in de bouw goed overzien.

“Architecten ontwerpen steeds meer complexe, ronde en verlopende vormen. En het productieproces verplaatst zich van de bouwplaats naar de werkplaats. Eerst werd het bouwproces daar gekopieerd, onder geconditioneerde omstandigheden. Later kwam de mechanisatie en nu krijgt de aansturing van de machines de aandacht”, schetst Grootson. Bij die aansturing speelt de tekening een grote rol.

‘Harde’ tekening

“De tekening wordt steeds meer realiteit. Hij moet ‘hard’ zijn, want wat erop staat wordt gebruikt voor de aansturing van de productie. Het lezen van een tekening is niet meer een kwestie van interpreteren. Dat stelt speciale eisen aan de automatisering”, legt Grootson uit.

“De software voor het productieproces is een vervolg op de teken- en rekensoftware voor de architect en ingenieur. We merken dat er steeds meer vraag naar software komt uit de prefab industrie. De afgelopen jaren ging de aandacht uit naar de automatisering van de logistiek van de fabriek. Nu komt de fysieke aansturing van de machines aan bod.”

Vroeger werden er tekeningen op papier gemaakt. Ze werden geinterpreteerd en uitgetrokken. Medewerkers van de fabriek maakten op basis daarvan een planning. In de toekomst daarentegen zijn alle tekeningen digitaal. Ze moeten bruikbaar zijn voor de rechtstreekse aansturing van de logistiek en machines in de fabriek.

Database belangrijk

“De database bij de tekening wordt daarom steeds belangrijker”, stelt ing. K. Peppelman, Research en Development manager bij Technosoft. “In de database staan de gegevens die nodig zijn voor het bedrijfsproces. De fabrieken beginnen de fysieke productie te automatiseren. De robotisering is weliswaar pas tot enkele fabrieken doorgedrongen, maar de ontwikkeling is niet te stuiten. Wij maken op maat gesneden software, passend bij het product en de machines.”

De ontwikkeling in de prefab-fabriek loopt parallel met die in de architecten- en ingenieursbureaus. “Tot nu toe hebben we ‘tools’ aangeleverd voor het teken- en rekenwerk. Wat nu speelt is de automatisering van het werkproces op kantoor. We ontwikkelen daarom software voor het aansturen en bewaken van de ‘workflow’. Ingenieurs maken hun rapporten vaak nog met de hand, met veel knip- en plakwerk. Daarvoor hebben we TechnoDesk en TechnoBase ontwikkeld. De volgende stap wordt, dat de computer mededelingen over de voortgang van het werk doet. Daar komen we volgend jaar mee”, besluit Grootson.

Reageer op dit artikel