nieuws

Te weinig sociale zekerheid voor starters

bouwbreed

De sociale regelingen bieden te weinig bescherming aan startende ondernemers. Bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid zijn er voor hen onvoldoende sociale verzekeringsvormen. Dat stelt het Economisch Instituut Middenbedrijf. Uitvoeringsinstanties van sociale verzekeringen, arbeidsbureaus en sociale diensten richten zich volgens het EIM vooral op werknemers.

Meer bescherming van zelfstandigen is belangrijk voor de werkgelegenheid, omdat een op de drie banen ontstaat in pas opgerichte bedrijven. Om zelfstandigen beter te kunnen beschermen, is een wettelijke regeling nodig die het mogelijk maakt in het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid het verlies aan inkomsten op te vangen. Uitkeringsinstanties zouden ten opzichte van de zelfstandige soepeler moeten omgaan met het toepassen van uitkeringsvoorwaarden. De startende ondernemer met een arbeidsverleden als werknemer, zou langer moeten kunnen terugvallen op de uitkeringsrechten die hij in loondienst had.

Reageer op dit artikel