nieuws

Stuk Betuwelijn over nieuw spoor

bouwbreed Premium

Het goederenvervoer naar de Achterhoek via de Betuwelijn moet vanaf Valburg en Elst (Gelderland) over een nieuw spoor. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) laten weten bij de Raad van State.

Dit college behandelt de komende weken weken alle afzonderlijke tracedelen van de Betuwelijn, de goederenspoorlijn van Rotterdam naar het Duitse Ruhrgebied. De raad buigt zich over de bezwaren van omwonenden en gemeenten tegen de tracedelen die aangeven waar de spoorlijn op de millimeter precies moet worden aangelegd.

In de plannen van NS moet bij Valburg en Elst een containeruitwisselingspunt (CUP) komen. Omwonenden vrezen echter een zeer intensief gebruik van de bestaande spoorlijn Arnhem-Nijmegen. Goederenvervoer op deze lijn, dwars door Arnhem, Elst en Nijmegen heen, zal veel overlast veroorzaken.

De spoorwegen denken nu aan een aftakking bij Zevenaar, dwars door de Achterhoek heen naar Twente toe. Dit plan, in combinatie met het doortrekken van rijksweg A18 door de Achterhoek, stuit in deze regio weer op veel verzet.

De Raad van State zal in de loop van volgend jaar een besluit nemen. Als de raad geen moeite heeft met het door het kabinet gekozen trace, dan kan de aanleg in 1999 beginnen. De Betuwelijn kost ongeveer f. 10 miljard. Het college stemde eerder dit jaar al in met de aanleg van de goederenspoorlijn.

Reageer op dit artikel