nieuws

Sterke combinatie van twee Europese ‘bakkenbouwers’

bouwbreed Premium

De Nederlandse producent van uitrustingsstukken Cotach is overgenomen door het Franse bedrijf Ardennes Equipement. Door dit samengaan ontstaat een groot bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van stalen uitrustingsstukken voor bouwmachines.

Cotach uit Coevorden kende de laatste jaren reeds een aantal mislukte vrijages. Ook de naam van het bedrijf (Bofors, Componenta, Svedala Componenta) veranderde hierdoor nog al eens. Dat dit niet goed is voor de herkenbaarheid is duidelijk.

Ardennes Equipement SA is een onderdeel van een Franse groep particulieren die onder de naam Nomaval opereren. De groep bestaat uit zes bedrijven. Vijf hiervan zijn machinefabrieken die gespecialiseerd zijn in het maken van gelaste en bewerkte constructies uit plaatstaal. De Nomaval-groep heeft meer dan 400 medewerkers en realiseert een omzet van circa f. 90 miljoen. Hiervan betreft 50% export.

Uitrustingsstukken

De bedrijven Ardennes Equipement en Cotach zijn beide gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van uitrustingsstukken voor grondverzetmachines.

Ardennes Equipement heeft een compleet programma van hydraulische poliepgrijpers voor graafmachines van 8 tot 60 ton voor de schrootsector. Daarnaast heeft men een programma van graaf- en overslaggrijpers voor graafmachines van 10 tot 80 ton. Voor de sloop en recycling bouwt men ook een aantal werktuigen naar origineel Ardennes-ontwerp.

Cotach heeft een compleet programma van werktuigen voor het slopen van beton- en staalconstructies onder licentie van het Amerikaanse bedrijf LaBounty. Daarnaast heeft men een compleet programma van uitrustingsstukken (bakken) voor wielladers. Bovendien geniet het bedrijf bekendheid als gevolg van zijn knowhow voor het ontwerpen en bouwen van speciale uitrustingsstukken voor graafmachines.

Samengevat beschikken de bedrijven over een complementair programma. Eenzelfde beeld geeft het distributie netwerk. Zo heeft Ardennes 18 dealers in Frankrijk en 30 daarbuiten. Cotach op zijn beurt heeft een distributienetwerk met eigen verkopers in Nederland en Duitsland en daarnaast dealers in een aantal landen, waaronder het Midden-Oosten.

De nauwe aansluiting van zowel het leveringsprogramma als het distributienetwerk maakt de nieuwe combinatie tot een van de toonaangevende bedrijven in deze sector.

Overigens zullen beide bedrijven binnenkort worden omgedoopt tot Arden Equipment.

Reageer op dit artikel