nieuws

Spierings lanceert wederom nieuw kraanmodel in Utrecht

bouwbreed

Het lijkt bijna traditie te worden. Spierings Kranen komt weer naar de Utrechtse Jaarbeurs met een nieuw kraanmodel. Op de beurs Bouwmaterieel 98 introduceert de Nederlandse kranenbouwer de SK598-AT5, een vijfassige machine met een hijsvermogen van maximaal 8000 kg.

“Toen we in januari 1989 het prototype van onze SK345 op de Bouwbeurs in Utrecht toonden, waren velen er van overtuigd dat er voor zo’n type kraan geen markt was”, aldus Spierings.

Het tegendeel bleek waar. Hij ontwikkelde een katkraan op truckonderstel volgens een uniek concept, dat een alternatief biedt voor de snel inzetbare auto-telescoopkraan. De belangstelling die voor de mobiele katkraan ontstond, maakte duidelijk dat voor deze zelfopbouwende machine zelfs een belangrijk marktaandeel was weggelegd.

Aan de vraag naar groter hijsvermogen gaf Spierings in 1993 gehoor met de introductie van de SK477-AT4, wederom in Utrecht. Krap twee jaar later had de Brabantse kranenbouwer weer twee nieuwe modellen aan het productieprogramma toegevoegd. In 1995 rolden uit de fabriek de SK277 en de SK365-AT3, kranen met het identieke zelfopbouw- en besturingsconcept als de twee eerdere machines, maar met een aantal technische verbeteringen.

Inmiddels zijn er al tientallen kranen vanuit Oss op transport gegaan naar een nieuwe eigenaar in eigen en in buitenland. Onlangs was het voor het Ridderkerkse Kraanwagenbedrijf (RKB) zelfs reden om er een feestje van te maken toen de negende Spierings kraan aan de verhuurvloot werd toegevoegd.

Hydraulisch

Het is nu weer de beurs Bouwmaterieel ’97 waar een kraanmodel door Spierings ten doop wordt gehouden, de SK598-AT5. Een jaar lang zijn de technici van Spierings dag en nacht in de weer geweest met de ontwikkeling van dit model. Ook deze machine is, vanaf het eerste stuk plaatijzer tot de complete onderwagen, een volledig eigen product.

De SK598-AT5 is, evenals de andere kraanmodellen, een door middel van PLC volledig automatisch zelfopbouwende katkraan. Een opmerkelijke verbetering in het bijzondere opbouwsysteem is dat het verpennen van de koppeling tussen hoofdgiek en het tweede giekstuk volledig hydraulisch gebeurt.

De kraan laat zich met geen enkel ander type vouwkraan vergelijken. Het is het eerste model torenkraan dat volledig automatisch de giek in vier secties vrijhangend uitvouwt. In horizontale positie bereikt hij een maximale vlucht van 48 meter. Aan de punt zijn dan nog lasten tot 1700 kg te hijsen. De mast is op twee verschillende hoogten instelbaar; op 26 meter en 32 meter. Daarbij is er nog de mogelijkheid tot het optoppen van de giek tot 30 gr. C., waarmee dan een haakhoogte is te verkrijgen van respectievelijk 46 meter en 52 meter. Tot een bereik van 12,8 meter pakt deze SK598-AT5 een maximaal gewicht van 8000 kg.

Om deze hijscapaciteit te bereiken, maar ook om de transportafmetingen van de machine acceptabel te houden, kreeg dit kraanmodel een gesloten mast.

De kraanbovenbouw rust op een vijf-assig chassis waarvoor een kenteken is afgegeven. Ook de maten van deze mobiele kraanonderwagen zijn compact. De trucklengte is slechts 1,1 meter meer dan van de vierassige SK477-AT. De totale machinelengte is zelfs korter.

Truck en kraanbovenbouw voldoen geheel aan het wegenverkeersreglement. Aangezien er geen ontheffingen nodig zijn, wordt een normaal kenteken op de machine afgegeven. Spierings beseft overigens wel dat de grens aan het kenteken zonder ontheffing nu in zicht komt.

Transportafmetingen van de Spierings vouwkraan type SK598-AT5.

Hijstabel SK598-AT5. De vierdelig uitvouwbare giek levert een bereik van 48 meter. Bij een dergelijke vlucht hijst de kraan een last tot 1700 kg.

Reageer op dit artikel