nieuws

Schmidt-hamer voorzien van digitale sensor

bouwbreed Premium

Proceq te Zurich, Zwitserland, heeft een digitale Schmidt-hamer ontwikkeld. Net als de traditionele Schmidt-hamer is het apparaat te gebruiken voor het meten van de sterkte van beton. De hamer is echter uitgerust met een digitale sensor.

Tijdens de World of Concrete Europe presenteerde Proceq ook instrumenten voor het meten van de doorlaatbaarheid, weerstand en elasticiteit van beton. Het laatste gebeurt met ultrasone golven. De meetwaarden geven een indicatie van de dichtheid van het beton. Scheuren, grindnesten en andere inwendige gebreken komen op die manier aan het licht. Het ultrasone geluid wordt dwars door de betonconstructie geleid of langs het oppervlak. De toegepaste meetmethode staat beschreven in CUR-rapport 69.

Een tester met twee vacuum-kamers meet de doorlaatbaarheid. De weerstand tenslotte wordt gemeten met een geringe elektrische stroom. Hoe hoger de weerstand, des te kleiner de kans op roest aan de wapening.

De digitale Schmidt-hamer van Proceq. Bij alle verschillende instrumenten van Proceq hoort een unit met een display. De kleuren van de units zijn verschillend, maar de vormgeving is steeds hetzelfde.

Reageer op dit artikel