nieuws

Riool-reclame

bouwbreed

Een bijna-val bracht Michael Laukamp op het idee: gebruik de grauwe betonnen rioolputdeksels als ondergrond voor een reclameboodschap.

In het bedrijf waar hij werkt, lakfabriek Coelan-Chemie, ontwikkelde hij een techniek waarmee foto’s weersbestendig en slijtvast op de deksels van de putten zijn aan te brengen. De deksels worden eerst door kogelstralen gereinigd, geslepen en in de grondverf gezet. Het ronde reclamemotief wordt in een lijmlaag gelegd, waarna drie lagen oplosmiddelvrije kunststof voor de verzegeling zorgen. Basis voor deze kunststof is de lakgrondstof Desmodur van fabrikant Bayer. Om het geheel slipvast te maken, worden in de bovenlaag glaskogels ingestrooid. Daarop komt ten slotte een gladde, slijtvaste bovenlaag.

De gemeente Dusseldorf krijgt binnenkort de primeur van de bont gekleurde riooldeksels. De eerste deksels zijn nog met de hand gemaakt, maar Laukamp denkt al aan serieproductie.

Reageer op dit artikel