nieuws

Ontwerper wil van Arsenaal nieuw winkelpaleis maken Des Bouvrie moet centrum Grave weer tot leven wekken

bouwbreed Premium

De binnenstad van het Brabantse Grave moet flink op de schop. Met het binnenhalen van de ontwerper Jan des Bouvrie zet het gemeentebestuur een eerste stap in de verbetering van het centrum. Des Bouvries wil van het voormalige Arsenaal een centrum voor de ‘betere’ winkels maken. Daarnaast moet ook woningbouw het centrum van de vestingstad verlevendigen.

De gemeente Grave heeft grote plannen. Zo zijn de projectontwikkelaars MAB en Ballast Nedam Woningbouw inmiddels al in de vestingstad met een aantal projecten begonnen. Daarbij gaat het onder andere om de bouw van woningen maar ook om de renovatie van het stadhuis. De werkzaamheden vloeien rechtstreeks voort uit de door de Brits-Zweedse architect Ralph Eskine opgestelde stedenbouwkundige visie. Deze visie moet de problemen waar de gemeente mee kampt, oplossen. “De binnenstad van Grave heeft problemen als stagnerende woningbouw, obstructie in het verkeer en onderontwikkeling van kleinschalige bedrijvigheid”, aldus de gemeente in een toelichting op de plannen.

Op weg naar een nieuwe toekomst voor het centrum van Grave speelt de locatie van het voormalige Arsenaal een belangrijke rol. Dit gebouw aan de rand van het centrum diende in vroegere tijden als opslagplaats voor wapens, kruit en munitie. Het gehele complex, inclusief de bijbehorende bebouwing, is meer dan een eeuw lang in handen van de rijksoverheid geweest. Eerst als Rijkspsychiatrische inrichting en in latere jaren zelfs als penitentiaire inrichting. Begin dit jaar heeft de gemeente Grave het Arsenaal van de rijksoverheid overgenomen.

Vervolgens heeft Jan des Bouvrie zich bij het gemeentebestuur gemeld. De bekende interieurontwerper heeft het Arsenaal van Naarden tot een succesvol winkelapparaat omgebouwd en ziet soortgelijke kansen ook in Grave. “Het gaat in Naarden om de betere winkels die daar zijn gevestigd. We zien iets soortgelijks ook wel hier zitten”, aldus een woordvoerder van de gemeente Grave.

De bouw en exploitatie van winkels moet in ieder geval de economische draagkracht van het centrum vergroten. Als het enigszins mogelijk is moet het complex ook een sociaal-culturele functie herbergen.

Niet bekend

Samenwerking

De komende weken wordt de intentieverklaring in een samenwerkingsovereenkomst omgezet. Het gemeentebestuur verwacht dat in februari de raad zich over de definitieve plannen kan buigen.

Reageer op dit artikel