nieuws

Omzetderving door onterechte beschuldigingen Sloper lijdt onder Schiedamse affaire

bouwbreed Premium

Onderzoek heeft aangetoond dat de gemeente Schiedam de afgelopen jaren niet gesjoemeld heeft bij de aanbesteding van sloopwerken. Sloopbedrijf Bik, dat onder een hoedje zou hebben gespeeld met een ambtenaar van de dienst Gemeentewerken, overweegt nu juridische stappen. Het bedrijf meent een omzetschade van f. 2 miljoen te hebben geleden door deze affaire.

Drie gemeenteraadsleden brachten de zaak aan het licht. Zij vreesden dat Gemeentewerken onder een hoedje speelden met de sloper. Zo zou de gemeente voor tonnen zijn benadeeld door onnodig dure sloopcontracten.

In december 1996 deed Schiedam daarom aangifte bij de politie van onregelmatigheden bij de aanbesteding van sloopwerken. De afgelopen vijf jaar kreeg sloopbedrijf Bik bijna alle sloopwerken van de gemeente. Bovendien bleek dat de betrokken ambtenaar zijn contacten met slopers niet volledig bijhield. Aanwijzingen genoeg vond de gemeente om de betrokken ambtenaar op non-actief te stellen.

Niet bekend

Nieuwe richtlijnen

Dit voorjaar deed de gemeente zelf onderzoek naar de praktijken. Volgens een woordvoerder van de gemeente bleek het “min of meer op toeval bleek te berusten” dat Bik steeds de sloopwerken voor de gemeente deed. De betrokken ambtenaar is deze zomer weer aan de slag gegaan. Voor de zekerheid is met behulp van een extern bureau een aanbestedingsrichtlijn opgesteld. Voorheen werd altijd onderhands aanbesteed met voorselectie, nu is openbaar aanbesteden het credo.

De praktijk is echter dat Bik nog steeds het merendeel van de sloopwerken doet van de gemeente Schiedam. Directeur M.A. Bik heeft daar een goede verklaring voor: “Wij hebben een puinbreker in Schiedam staan en kunnen daardoor goedkoop inschrijven.”

Niet gefraudeerd

Maar het kwaad is al geschied. Het sloopbedrijf heeft het afgelopen jaar enorm veel schade geleden. Krantenkoppen over maffiapraktijken en andere vreselijke aantijgingen zijn de directeur niet in de kouwe kleren gaan zitten. “We hebben nog nooit problemen gehad met milieu-inspectie of enige andere inspectie, en dan nu ineens dit soort beschuldigingen. Het ergste is dat niemand de moeite nam ons te vragen hoe het nu in elkaar stak”, aldus directeur Bik.

Gisteren berichtte het openbaar ministerie tot de conclusie te zijn gekomen dat er niet gefraudeerd is.

Het sloopbedrijf gaat daarom nu met een advocaat bekijken hoe er verdere stappen genomen kunnen worden om de aanwijsbare f. 2 miljoen omzetderving van vorig jaar te verhalen. De praktijk is dat veel opdrachtgevers het zekere voor het onzekere namen en dat Bik veel minder uitnodigingen kreeg dan gewoonlijk. “Zoiets blijft je heel lang achtervolgen.”

Reageer op dit artikel