nieuws

NUON wil met gemeenten duurzame energie bevorderen

bouwbreed Premium

Het energiebedrijf NUON wil gemeenten in Gelderland, Friesland en Flevoland helpen met investeringen en met financiele steun voor duurzame energie. Het aanbod houdt verband met windturbines, zonneboilers en zonnecentrales op nieuwbouwwoningen.

Met deze maatregelen kan de hoeveelheid koolstofdioxide die burgers in de lucht brengen in 2010 met zo’n 15 procent terug worden gebracht.

NUON vraagt de gemeenten ruimte te reserveren voor de maatregelen en de uitvoering juridisch te regelen. In het geval van windturbines verstrekt de gemeente de grond, waarna NUON de plaatsing en het onderhoud verzorgt.

De installatie levert elektriciteit voor 500 tot 1300 huishoudens. Het energiebedrijf verhuurt/verkoopt verder zonneboilers aan huishoudens en financiert de verwerving met een extra subsidie.

De gemeenten treffen de (juridische) voorzieningen die de installaties in de nieuw- en bestaande bouw stimuleren. Een zonneboiler bespaart een huishouden volgens het energiebedrijf jaarlijks ruim 200 kubieke meter gas.

Bewoners van nieuwbouwwoningen kunnen eveneens voor de plaatsing van vijf fotovoltaische cellen kiezen. Die leveren jaarlijks ongeveer 400 kWh elektriciteit.

NUON monteert de panelen en geeft daar dit jaar een extra subsidie van f. 600 voor.

Reageer op dit artikel