nieuws

Kat in de zak

bouwbreed Premium

Honderdduizend van de miljoen huizen op houten funderingen krijgen problemen. Schimmels en bacterien vreten de onderkant van de woning langzaam weg. Gevolgen zijn er in eerste instantie nauwelijks te merken. Op de langere termijn verschijnen scheuren en verzakkingen en uiteindelijk zal een huis instorten. Wil je dat als huiseigenaar weten of niet?

Natuurlijk wil ik dat weten, is de eerste reactie. Maar wie doet er nog een oog dicht als je een huis bezit in een 19e eeuwse of vroeg 20ste eeuwse wijk. Tussen de 10 en 80 procent kans dat je nog een extra rekening van minimaal f. 50.000 gepresenteerd krijgt om de fundering te herstellen. Voor wie te lang wacht is sloop soms nog de enige oplossing.

Niet bekend

Is dat eerlijk? Mogen mensen met opzet onwetend worden gehouden? Struisvogelpolitiek werkt wel in dit geval. Als je niks onderzoekt, weet je niets en hoef je ook niets te doen. Alleen Haarlem durft aan de bel te trekken over de omvang van de problemen. Dordrecht vraagt de politici in Den Haag nu ook schuchter aandacht voor 1300 huizen met problemen. Maar de meeste bewoners van diezelfde huizen weten nog van niets. En de funderingen rotten verder…

Reageer op dit artikel