nieuws

Gemeenten boos over verdeling budget monumentenzorg

bouwbreed Premium

Gemeenten willen meer zeggenschap over besteding van het budget voor monumentenzorg. Onder aanvoering van Dordrecht hebben 25 gemeenten daarover een boze brief gestuurd naar staatssecretaris A. Nuis (OCW).

Op grond van het nieuwe Besluit Rijkssubsidiering Restauratie Monumenten mogen gemeenten niet langer zelf bepalen waaraan ze hun budget besteden, zo klagen de gemeenten. Ze zijn nu gebonden aan vaste bedragen voor categorieen zoals woonhuizen, boerderijen en kerken. De gemeenten willen dat ze een basisuitkering krijgen, aangevuld met een extra uitkering naar behoefte.

De gemeenten begrijpen ook niet hoe de toegekende bedragen zijn berekend. Zo is er een gemeente die f. 700 toegekend kreeg “voor de restauratie van een kerk”. In Dordrecht is er een subsidie van ruim f. 60.000 gulden toegekend voor bijzondere monumenten, terwijl de restauratie van een pakhuis al op zo’n drie of vier ton wordt geschat. Daarom vragen ze om een onafhankelijk onderzoek naar de berekening van de subsidies.

Ook hadden de gemeenten weinig tijd om hun subsidieaanvragen in te dienen, stellen zij. Verkeerde inschattingen zijn gemaakt waardoor ook te weinig geld is toegekend.

De brief aan Nuis, met een afschrift aan de Rijksdienst voor Monumentenzorg en de Tweede Kamer, is verstuurd namens Alkmaar, Bergen op Zoom, Brielle, Delft, Dongeradeel, Dordrecht, Elburg, Enkhuizen, Gouda, Haarlem, Harlingen, Hoorn, Kampen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Margraten, Middelburg, Rotterdam, Staphorst, Vlissingen, Schouwen-Duivenland, Waterland, Zutphen en Zwolle.

Reageer op dit artikel