nieuws

Emiraten investeren fors in uitbouw oase

bouwbreed Premium

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen van Al-Ayn de ‘oasestad van het nieuwe millennium’ maken. De regering in Abu Dhabi investeert om die reden vele honderden miljoenen in deze stad nabij de grens met Muscat.

Het landsbestuur hoopt daarmee onder meer in de komende tien tot vijftien jaar het toerisme te bevorderen. De VAE werken inmiddels ruim 25 jaar aan Al-Ayn.

De bouwplannen voorzien onder meer in een renovatie van de stedelijke dierentuin en in de bouw van een bijbehorend veterinair hospitaal, in de aanleg van een wedstrijdgolfbaan, verbetering van de binnenstad en ontsluitende wegen, en in de realisatie van diverse winkelcentra. Andere plannen willen Jebel Hafeet en Ain al-Faydah veranderen in recreatieve regio’s.

Ook het zakelijke leven moet van de ontwikkeling van Al-Ayn profiteren. Rond het internationale vliegveld moet een vrijhandelszone ontstaan die buitenlandse investeerders moet aantrekken. De Alliance Emirates Development Company diende inmiddels een voorstel voor deze zone in. Het bedrijf is een samenwerkingsverband van Alliance Development Company en Lockheed-Martin, beide uit de Verenigde Staten. De combinatie wil de locatie in een keer aanpakken. Abu Dhabi treft ook maatregelen voor de plaatselijke industrie. Die verwerkt vooral de agrarische producten uit de oase. Te denken valt aan een dadelfabriek ter waarde van ongeveer f. 76 miljoen die momenteel wordt gebouwd.

Abu Dhabi benoemt binnenkort een internationale adviseur, die verbeteringen moet bedenken voor de landschappelijke ontwikkeling van Al-Ayn. Inmiddels investeerde de overheid zo’n f. 1,1 miljard in een waterleiding tussen de luchthaven van Al-Ayn en de energiecentrale/ontziltingsfabriek van Taweela. De buisdiameter is 1,2 meter bij een lengte van 140 kilometer. De leiding verplaatst dagelijks ruim 45 miljoen liter water. Het landsbestuur garandeert met deze nutsvoorziening de waterleveranties voor de komende projecten.

Reageer op dit artikel