nieuws

Dreigend tekort aan nieuwe kantoren in Randstad

bouwbreed Premium

Er dreigt komend jaar vooral in de Randstad een tekort aan beleggingsmogelijkheden in kantoorpanden. Daardoor ziet het er naar uit dat het niveau van de beleggingen in 1998 onder dat van dit jaar blijft. In 1997 is er voor meer dan zes miljard gulden in de kantorenmarkt geinvesteerd.

Internationale Onroerend Goed Adviseurs Jones Lang Wootton meldt dat aan de hand van het jaarrapport. De ontwikkeling op de beleggingsmarkt heeft te maken met de prima draaiende economie, de terugkeer van Nederlandse beleggers op de kantorenmarkt, de stijgende huren in combinatie met afnemende leegstand en de toestroom van Duitse investeerders.

Omdat de mogelijkheden voor beleggen op de kantorenmarkt afnemen, investeren beleggers steeds vaker in winkel- en bedrijfsruimten – zowel in als buiten de Randstad. Jones Lang Wootton verwacht dat Nederlandse beleggers steeds vaker op zoek gaan naar buitenlandse kantoren.

Voor de kantorenmarkt in Amsterdam is 1997 een recordjaar. Dat komt onder meer door grote transacties zoals die van hoofdkantoor van Philips. De leegstand van 4 procent is historisch laag.

Rotterdam signaleert een toenemende vraag naar kantoren vanuit de stad zelf en van daarbuiten. De leegstand is er met 6 procent het kleinst sinds jaren. In Utrecht heeft de geringste leegstand van de vier grote steden: 2 procent. In Den Haag gaat het om 5 procent. Dat is laagst sinds 1992.

Reageer op dit artikel