nieuws

Derde Waalbrug omstreden

bouwbreed Premium

Bewoners van de dorpen rond Nijmegen en inwoners van Nijmegen-West zijn tegen de komst van een derde Waalbrug. Die brug legt een link tussen diverse snelwegen. Zeven actiegroepen bieden het provinciebestuur vandaag ruim 1000 handtekeningen tegen de plannen aan.

De derde Waalbrug bij Nijmegen is een langgekoesterde wens van provincie en bedrijfsleven. Minister Jorritsma van Verkeer zegde een half jaar geleden bij een werkbezoek aan de regio toe, dat het ministerie wil meewerken aan plannen om de A73 door te trekken. Gelderland moest daarvoor andere infrastructurele wensen voorlopig in de ijskast zetten.

De brug moet de A73 (Ewijk- Venlo) verbinden met de A50 (Apeldoorn – Den Bosch) en de A15 (Nijmegen – Rotterdam).

De bewoners van dorpen als Slijk-Ewijk, Weurt, Valburg en Oosterhout vrezen grote overlast van de doortrekking van de snelweg. Het verkeer in het rivierenlandschap zal toenemen, terwijl het volgens de actievoerders maar de vraag is of het nijpende fileprobleem op de A50 kleiner zal worden.

Bovendien vinden de bewoners dat ze al genoeg luchtvervuiling hebben van onder meer energieproducent EPON, vliegasverwerker Vasim en vuilverbrander ARN op het Nijmeegse industrieterrein. Uit verschillende gezondheidsonderzoeken is gebleken dat in het gebied vaker kanker voorkomt dan normaal.

De gemeente Beuningen heeft recent ook vraagtekens gezet bij de wenselijkheid van een derde Waalbrug. Beuningen en de actiegroepen willen dat de provincie en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen de gereserveerde miljoenen inzetten om de openbaarvervoersvoorzieningen in het snelgroeiende stedelijk gebied te verbeteren.

Reageer op dit artikel