nieuws

Britse Betonprijs voor congrescentrum Belfast

bouwbreed Premium

De Britse Betonprijs is dit jaar toegekend aan de Waterfront Hall, het nieuwe congres- en concertgebouw van Belfast. Door de toepassing van beton bleven de kosten beperkt en kon aan hoge esthetische eisen worden voldaan.

Dat schrijft het Britse tijdschrift ‘Concrete Quarterly’, een uitgave van de British Cement Association. Het congresgebouw ligt aan de oever van de Lagan. De architecten Robinson en McIlwane hebben getracht zowel de traditionele waarden van Belfast als de ‘high tech’ kwaliteiten van een modern congresgebouw tot hun recht te laten komen. Het budget voor dit project bedroeg slechts 32 miljoen pond (ruim 100 miljoen gulden).

De gevel van de Waterfront Hall is vervaardigd van prefab betonnen elementen, in de fabriek voorzien van een afwerking van portland natuursteen. De hoofdconstructie van het gebouw is van ter plekke gestort beton. Ook de schuin aflopende tribunes in de grote zaal zijn gestort. De vloeibaarheid van het beton moest daarvoor worden beperkt. Dat is gelukt door toevoeging van polypropyleen vezels.

De Concrete Society heeft de Betonprijs uitgereikt tijdens het Concrete Society Dinner. Eerder waren acht van de ingezonden projecten genomineerd. Zij ontvingen allen een Certificate of Excellence.

Een van deze projecten won ook een prijs, namelijk in de categorie Civiele Werken. Het was de Malthouse Road Overbridge, een viaduct over de A4042, de nieuwe autosnelweg van Newport naar Torfaen in Zuid-Wales, Engeland. Net als de Waterfront Hall werd ook dit project gehonoreerd omdat de kosten beperkt bleven en toch aan hoge esthetische eisen werd voldaan. De aanneemsom was 388.000 pond (ongeveer 1,3 miljoen gulden).

Het viaduct heeft een overspanning van 100 meter en een hoogte van 12 meter. Het is eveneens van ter plaatse gestort beton gemaakt. Om esthetische redenen heeft de constructie geen scharnieren of dilataties. Volgens de Concrete Society is het een fraai voorbeeld van een onderhoudsarme constructie van beton.

De Waterfront Hall te Belfast: high tech tegen traditionele achtergrond.

In de categorie Civiele Werken won de Malthouse Road Overbridge een prijs.

Reageer op dit artikel