nieuws

Bouwfonds en ABN bundelen commercieel onroerend goed

bouwbreed Premium

ABN Amro en Bouwfonds Nederlandse Gemeenten bundelen hun activiteiten op het gebied van de ontwikkeling van commercieel onroerend goed. In de nieuwe onderneming krijgt Bouwfonds een meerderheidsbelang. Jan van Vlijmen wordt de baas.

Voor grootbank ABN Amro is projectontwikkeling geen kernactiviteit meer. Na het vertrek van de laatste directeur van ABN Amro Projectontwikkeling, professor Prins, ontstond een stadhouderloos tijdperk. “De bank is met dit onderdeel gaan leuren”, aldus een kenner van de markt. “De achterliggende jaren was dit onderdeel niet echt succesvol. Er is voor tientallen miljoenen verlies geleden.” Waarom de bank uiteindelijk aan Bouwfonds is blijven hangen, is vooralsnog onduidelijk. Beide partijen hullen zich in nevelen. “Zout deze vraag op tot we rond zijn”, laat Bouwfonds-woordvoerder Joost Kingma weten. Net als zijn collega bij ABN Amro verklaart hij dat de samenwerking in onderzoek is. “Eerste helft van volgend jaar weten we meer.”

Een van de bedrijven waar ABN Amro langs is geweest, is Multi Vastgoed. De bank heeft een stevig belang in deze projectontwikkelaar uit Gouda. “We zien dat puur als belegging. ABN levert geen commissarissen”, aldus ABN-woordvoerster Suzanne Versteeg.

Desgevraagd laat Multi weten geen belangstelling te hebben gehad in deze bankdochter. “We bouwen ons bedrijf van binnenuit op. Daarom hadden we geen belangstelling in samenwerking of overname van dit onderdeel”, aldus Multi-woordvoerster Dijksman. “We zien dat nieuwe bedrijf niet als een zware concurrent. We hebben onze eigen karakteristieke wijze van projectontwikkeling.”

Van Vlijmen

Op de vastgoedmarkt is het Bouwfonds een belangrijke speler met een balanstotaal van f. 24 miljard en vorig jaar bijna f. 3,1 miljard aan bedrijfsopbrengsten. Op de balans prijkten eind 1996 onder meer voor f. 21,6 miljard aan verstrekte hypotheken en voor f. 343 miljoen aan projectfinancieringen.

Het Bouwfonds zegt samenwerking met ABN Amro interessant te vinden, omdat de bestaande portefeuille van ABN Amro Projectontwikkeling complementair is aan de eigen portfolio. “We lopen elkaar niet echt zwaar voor de voeten”, aldus Kingma. Bij Bouwfonds ligt het accent in de portefeuille flink op de kantoren, bij ABN Amro op winkels. Bovendien denkt Bouwfonds dat samenwerking leidt tot een groter, dus beter schaalniveau.

Voor Van Vlijmen, de nieuwe directeur van de samenwerking, komt ABN Amro op een goed moment langs. Hij probeert al geruime tijd dit deel van Bouwfonds meer ‘body’ te geven. Tussen de ontwikkelactiviteiten van woningen en commercieel vastgoed is de weegschaal niet in balans. Van Vlijmen werd in september 1995 door Bouwfonds opgekocht, dat was de laatste aankoopactie van Bouwfonds in het veld van commercieel vastgoed.

Reageer op dit artikel