nieuws

Bouwers blij over ’97 maar verre van zorgeloos

bouwbreed Premium

De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) sluiten dit jaar af met een goed gevoel. Immers, de Nederlandse bouwbedrijven en ontwikkelaars hebben een record aantal nieuwe koopwoningen verkocht. Dat wil niet zeggen dat de NVB nu helemaal zorgeloos de drempel naar het nieuwe jaar overstapt. Integendeel. Volgens de bouwers is het opletten geblazen, omdat er in te hoge dichtheden dreigt te worden gebouwd.

In de jongste uitgave van de ‘Thermometer Koopwoningenmarkt’ concludeert de NVB dat 1997 een topjaar op het gebied van woningverkopen belooft te worden. In de eerste tien maanden werden 16 procent meer nieuwe huizen verkocht dan in 1996.

Vergeleken met dezelfde periode van 1995 betekent dit zelfs een stijging van zo’n 40 procent. De prijzen voor nieuwe huizen stegen met 8,5 procent naar gemiddeld f. 296.000. Vorig jaar december voorspelde de NVB een gemiddelde verkoopprijs van f. 295.000 over 1997. Met de prijsstijging steeg de omzet van de nieuwbouwmarkt met 26 procent.

Voor de komende twee jaar zijn de verwachtingen van de NVB opnieuw gunstig. “Echter niet geheel risicovrij”.

Deze risico’s liggen volgens de bouwers vooral in een nieuwbouwaanbod dat in kwalitatieve zin onvoldoende op de vraag aansluit. “Gedreven door de overheidsdoelstelling om in hoge dichtheden te bouwen, neemt ook het risico toe dat de woningen in de perceptie van de consument ‘te dicht op elkaar worden gebouwd'”, aldus de NVB in een toelichting op de thermometer.

Hectare

Gemiddeld zijn voor 1000 woningen in ons land 37 hectare woongebied in gebruik. Dat betekent een dichtheid van zo’n 27 woningen per hectare. Dat is, volgens de NVB, inclusief alle woonstraten en gemengde bebouwing in woonwijken, en dicht opeengepakte bevolkingsconcentraties in de grote steden. “Dit overall gemiddelde”, zo benadrukt de brancheorganisatie, “laat zien, hoe uitzonderlijk hoog de eisen van 35 woningen per hectare in de Vinex zijn opgeschroefd.” Maar het betekent tevens dat de huidige belangstelling voor de Vinex-wijken bijna alleen afkomstig is uit de oudere stadswijken. En dat is volgens de NVB te eenzijdig.

De dichtheden in beeld laten zien dat in de bestaande voorraad altijd in een lagere dichtheid is gebouwd. Alleen in de grote stad staan de woningen nog een stukje dichter op elkaar.

Bron: CBS

Reageer op dit artikel