nieuws

Bouw wacht op gunning Sophiatunnel

bouwbreed Premium

Wie gaat de Sophiatunnel boren? Deze vraag houdt de Nederlandse aannemerij tot aanstaande vrijdag bezig. Dan zal namelijk Verkeer en Waterstaat-minister Jorritsma – als er niet iets dringenders gebeurt – het verlossende woord spreken. Na de Tweede Heinenoord, de tunnel onder de Westerschelde en Botlektunnel, wordt dit de vierde tunnel in Nederland waar ‘de mol’ wordt ingezet. De Sophiatunnel is onderdeel van de omstreden Betuweroute.

Alle betrokkenen houden stijf de kaken op elkaar. De bouwsector is door de opdrachtgever, NS Railinfrabeheer (NS RIB), monddood gemaakt. In de contracten is namelijk een boeteclausule van f. 250.000 opgenomen als er met de media wordt gepraat. De bouwers van de toekomstige Botlektunnel, BTC, weten wat dat inhoudt. Zij kregen daags voor de ondertekening van het contract deze boete opgelegd, omdat zij in de media het een en ander hadden losgelaten. Na enig masseerwerk is de boete van tafel gehaald.

Hoog op de lijst om het Sophiaproject te krijgen staat Tubecon. Deze boorcombinatie bestaat uit NBM-Amstelland, Heijmans, Boskalis Westminster en de Duitsers Hochtief en Holzmann. Op dit moment hebben deze aannemers nog geen boorproject in de Betuweroute in hun orderportefeuille.

Reageer op dit artikel