nieuws

Bodemverdichting nauwkeurig te meten

bouwbreed Premium

Soms is het nodig de bodem extra zorgvuldig te verdichten, bijvoorbeeld na werkzaamheden aan een riool. Een te hoge verdichting kan schade veroorzaken aan de rioleringsbuis, een te lage verdichting kan leiden tot een verzakking van de bestrating. Het gaat erom de gulden middenweg te vinden. Het Amerikaanse MBW Inc. te Singer, Wisconsin, heeft hiervoor een oplossing gevonden, de MBW ‘compaction meter’. Hij bestaat uit een piezo-elektrische sensor en een meetkastje. De sensor wordt op de bodem van de ontgraving gelegd en is met een draad aan het meetkastje verbonden. Als een bepaalde verdichting is bereikt, gaat een rood lampje branden.

De sensor blijft in de bodem achter en moet voor de volgende meting worden vervangen. De ‘compaction meter’ is standaard ingesteld op een verdichtingsgraad van 95 procent, maar kan worden gekalibreerd voor een hogere of lagere waarde. De verdichtingsmeter wordt met drie sensoren in een koffer geleverd. Volgens de Britse importeur, MBW UK Ltd. te Bolton, is het apparaat een groot succes. Ook enkele grote Nederlandse aannemers maken er gebruik van.

Reageer op dit artikel