nieuws

Betonfabriek door brand geteisterd

bouwbreed

Een deel van betonfabriek De Hoorn BV te Alphen aan den Rijn is door brand verwoest. Dat gebeurde tijdens werkzaamheden aan de installaties voor intern transport. De brand brak gisterochtend om half elf uit en was omstreeks twaalf uur onder controle.

De brand was het gevolg van laswerkzaamheden door een onderaannemer. “Er zat een puntje op een as, dat wilden we eraf branden”, aldus een woordvoerder. “De olie op de as vatte vlam. De dichtstbijzijnde brandblusser werkte niet. We moesten acht meter een trap af om een andere te halen. Het had geen zin meer om weer naar boven te gaan, de vlammen waren al te groot. We konden alleen de brandweer nog maar bellen en de koppen tellen. De eerste brandweerwagen was er binnen vijf, zes minuten. Een van onze mensen is naar het ziekenhuis gebracht, vanwege de rook, maar hij kon direct weer naar huis.”

Niet bekend

Klanten merken niets

De Hoorn vervaardigt betonproducten voor de waterbouw. Er staat nog een flinke voorraad op het tasveld. “Ik denk niet dat de klanten iets van de brand zullen merken”, aldus P.L. Holleman, directeur van Rook Beheer BV te Krimpen aan den IJssel, de groep waartoe de betonfabriek behoort. Als de staalconstructie bewaard is gebleven, kunnen we de fabriek snel herstellen.”

Het vuur is bestreden door de brandweer van Alphen aan den Rijn, met assistentie van collega’s uit Leiden. Er waren zestig brandweerlieden bij betrokken en al het materieel werd ingezet. De coordinator van de brandweer toonde zich achteraf tevreden. “We waren er snel bij, er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan en we konden overslag op andere bedrijven in de omgeving voorkomen.”

Het dak werd nog tot een uur of twee natgehouden. Het bluswater stroomde uit de hal naar de nabijgelegen Oude Rijn. In de loop van de middag verliet de brandweer het terrein. Wat achterbleef was een grote ravage.

Bij de brand bezweek het dak van de productiehal. Het bluswater kletterde als een waterval naar beneden.

Reageer op dit artikel