nieuws

Beton met opzet gecarboniseerd

bouwbreed

Het Britse bedrijf Material Technologies Ltd. heeft een aantal monsters gemaakt van met opzet gecarboniseerd beton. Het is tweemaal zo sterk als beton, en bovendien dichter, harder en elektrisch geleidend.

Van nature heeft beton de neiging te carboniseren. Dat betekent, dat de vrije kalk in het materiaal reageert met koolzuur uit de buitenlucht. Het resultaat is calciumcarbonaat.

De carbonisatie van beton wordt over het algemeen negatief gewaardeerd. Het leidt tot vermindering van de alkaliteit. Daardoor loopt de wapening kans op roestvorming. Roest neemt meer ruimte in dan staal, zodat er stukken van het beton worden gedrukt. Dat verschijnsel noemt men ‘betonrot’. Carbonisatie van met staal gewapend beton kan dus leiden tot betonschade. Om die reden zijn materiaaltechnologen en constructeurs niet gelukkig met carbonisatie. Er zijn verschillende methoden om de alkaliteit van beton op peil te houden, zodat er geen gevaar voor betonschade bestaat. Zo is het mogelijk beton te wapenen met koolstof of glasvezels, die niet gevoelig zijn voor een laag alkalisch milieu.

Materials Technologies Ltd. kijkt echter heel anders tegen carbonisatie aan. Het bedrijf heeft een aantal monsters vervaardigd, die waren te zien tijdens de internationale bouwvakbeurs Interbuild te Birmingham. Het beton is met opzet gecarboniseerd. Dat gebeurde door het te impregneren met kooldioxde (CO2) onder een druk van meer dan 75 bar. De techniek kan worden toegepast in een drukketel, maar ook ‘in situ’ met behulp van injectienaalden. De reactie tussen de vrije kalk en het koolzuur vindt versneld plaats. Het calciumcarbonaat, dat door de reactie ontstaat, vult de microscopisch fijne porien en holten van het beton. Daardoor worden de krachten in de constructie beter verdeeld.

Gecarboniseerd beton blijkt tweemaal zo sterk als gewoon beton. Het is veel dichter, harder en daardoor duurzamer. Het materiaal heeft de eigenschap elektriciteit te geleiden. Dat opent mogelijkheden voor de toekomst. De onderzoekers denken aan vloerverwarming en zelfs aan informatietechnologische toepassingen van beton.

Reageer op dit artikel