nieuws

Bam Groep heeft half miljard over voor aankopen

bouwbreed Premium

Voor Koninklijke Bam Groep was 1997 een roerig jaar. De fusie met Wilma mislukte. Bam was het er volgens insiders niet mee eens dat de winst van Wilma werd opgefleurd door incidentele baten op de verkoop van vastgoed. Tevens moest Bam na deze teleurstelling ook het Duitse debacle wegwerken. Uiteindelijk krijgt 1997 toch een happy end. Voor volgend jaar verwachten de bouwers uit Bunnik een stevig resultaat.

De Bam Groep heeft ambities. In een rondgang langs een aantal grote aandeelhouders verklaarde Wim van Vonno, voorzitter raad van bestuur van de Koninklijke Bam Groep, dat hij in 1998 een omzetgroei verwacht van minimaal f. 400 miljoen. “Daarvan is 9 procent autonome groei ( – 150 miljoen), de rest komt door de overnames van J.G. Nelis, Verlaat Groep en Cremers Installatietechnieken.” Daarnaast heeft Bam ook nog een stevige wensenlijst. De komende twee jaar wil men voor minimaal een half miljard gulden aan overnames realiseren. “De sectoren infrastructuur, installatietechniek, projectontwikkeling en unitbouw moeten zowel autonoom als door acquisities groeien.”

Deze gegevens, en het feit dat de Nederlandse economie er voor de aannemerij goed voor staat, deden Bam besluiten al een prognose voor 1998 af te geven. Voor de zeer voorzichtige Bam Groep is dat zeer opmerkelijk. Bij een omzet van f. 1,6 miljard verwacht men dit jaar een winst van f. 22 miljoen. In 1996 werd vanwege problemen in Duitsland een verlies geleden van f. 7,833 miljoen. Voor 1998 zal de winststijging aanzienlijk zijn. Verwacht wordt dat het resultaat zal liggen tussen de f. 28,6 miljoen en f. 31,9 miljoen. Gisteren schitterde het aandeel Bam dan ook op de lokale markt van de Amsterdamse Effectenbeurs. Aandeelhouders beloonden de groei van tussen de 30 en 35 procent met een koerswinst van f. 9,50 op f. 137.

Beter rendement

Overigens gaf Van Vonno in zijn rondgang aan, dat zijn rendementsdoelstelling 2 procent na belasting is. Voordat dit doel is bereikt, moet er nog een lange weg worden afgelegd. “Door een betere spreiding van activiteiten, meer vastgoedontwikkeling en hogere marges in infrastructuur en installatietechniek moet dat worden bereikt.”

Volgens analisten is de groep installatietechniek met een omzet van circa f. 260 miljoen een zeer belangrijke pilaar onder het resultaat van f. 22 miljoen. “De marges liggen hier hoger dan in de uitvoerende bouw. De portefeuille van de Bam-installateurs is top, afgeladen.”

Risicovoller acteert Bam in het veld van de woningbouw. Ongeveer 20 procent van de omzet komt uit die richting. Vol trots verklaart het bedrijf in dit segment van de uitvoerende bouw sneller te groeien dan de markt, omdat men vrijwel geen Vinex-locaties heeft. “Op de korte termijn is dat weliswaar gunstig”, aldus een analist, “maar over twee jaar is dat echt geen pluspunt. Want dan komen de Vinex-gebieden volop in productie.”

Omzetgroei komt vooral uit overnames

Reageer op dit artikel