nieuws

Arcomet gaat gestaag door met uitbreiding van zijn kranenprogramma

bouwbreed

Op de beurs Bouwmaterieel ’97 heeft de kranenproducent Arcomet voor de eerste maal geexposeerd. Het in Utrecht debuterende bedrijf pakte op het Jaarbeursterrein uit met een scala van kranen, waaronder enkele interessante Europese primeurs. Via Arcomet Nederland BV, Aalst, gaat de Belgische organisatie deze machines ook op de Nederlandse markt verkopen.

Fabrikant Arcomet uit het Belgische Paal, met een verhuurvloot van 500 machines tevens een van de grootste verhuurders van bouwkranen in Europa, is ook in ons land aan een opmars begonnen. Met een ambitieus plan van aanpak wil het bedrijf door middel van zijn nog jonge Nederlandse vestiging, proberen een belangrijk marktaandeel op te bouwen. Reeds dit jaar kon het bedrijf een meer dan bevredigend resultaat behalen.Verwacht wordt daarom dat het komende jaar hier een verhuurvloot van circa 100 kranen actief zal zijn. Arcomet benadrukt dat het hier gaat om voornamelijk nieuwe kranen of kranen van jonge datum.

Noviteit

Een beursnoviteit vormde onder meer de Arcomet A42. Deze volautomatische snelmontagekraan is instelbaar op verschillende haakhoogten tot maximaal 30 meter. Bij een grootste gieklengte van 42 meter pakt deze kraan nog een last van 1100 kg. Het maximale hijsvermogen bedraagt tot een sprei van 14,2 meter 4000 kg. De giek is op te toppen tot een haakhoogte van 41,2 meter. Als aanvulling op dit kraanmodel zal Arcomet in de loop van het komende jaar ook de A45 lanceren. Het concept van dit type komt overeen met die van de A42, maar deze zelf telescoperende snelmontagekraan is instelbaar op 4 gieklengtes tussen 30 en 45 meter terwijl de maximale haakhoogte ligt op 36,5 meter. De capaciteit bedraagt 1500 kg op 45 meter en 6000 kg maximaal.

Belangstelling op de materieelbeurs trok ook de Arcomet T33C een city-kraan met een draaistel van 2 meter. Dit kraanmodel onderscheidt zich door een, ook onder hoek opgestelde, uitschuifbare giek. Het schuifsysteem biedt 6 giekposities tot een maximaal bereik van 30 meter. Bij een dergelijke vlucht pakt de kraan nog 1500 kg. In ingeschoven stand bedraagt de maximale hijslat 3000 kg bij 20 m.

De T33C zal, zoals we reeds eerder vermeldden, speciaal voor de Nederlandse markt ook in een rupsversie worden gebracht onder de typeaanduiding T 33CRN.

Als eerste van een serie van zeven mobiele hydraulische snelopbouwkranen voor de Nederlandse markt werd door Arcomet voorgesteld; de Arco 19S-NBL.

Deze kraan ligt in de 10 tonmeter klasse en laat zich radiografisch zonder hijsbewijs bedienen. Aan de punt hijst dit kraanmodel op 20 meter maximaal 420 kg. Het maximum hijsvermogen tot 9,9 meter bedraagt 1000 kg. Deze ‘kleine’ kranenlijn wil Arcomet ook brengen op een gebruikt truckonderstel.

Reageer op dit artikel